COLUMN 10: ARBEID IN DE GEVANGENIS

Naast 'wonen' in de gevangenis is ook werken/arbeid in de gevangenis mogelijk. Werken is een 'gunst'. Dat wil zeggen dat niet iedereen mag werken in de gevangenis. 'Orde en veiligheid' zijn twee woorden die te pas en te onpas worden gebruikt om te bepalen of iemand wel of niet mag werken, mede door de feiten waarvoor men in de gevangenis zit, wordt er individueel nagegaan of er iemand geschikt is voor een bepaald soort werk. Werken in de keuken is hiervan een voorbeeld, gezien er gewerkt wordt met messen en vloeistoffen op hoge temperatuur (frietvet, kokend water) in situaties die de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

De werken/arbeid op de diverse locaties binnen de gevangenis beginnen meestal om 07.00u. Nadat de diverse appèls zijn gedaan (start 06.00u, gezien de ploegenwissel bij het bewakend personeel) wordt de mogelijkheid geboden te ontbijten, door de instelling wordt er koffie aangeboden, en soms zelfs vooraf aan het werk te gaan douchen. Dit 'klaarmaken werk' wordt per gevangenis geregeld afhankelijk van het regime en aantal aanwezige personeelsleden die de beweging naar de werkplaatsen begeleiden. 

Even voor 07.00 wordt op diverse plaatsen, na een fouille verzamelt en naar betreffende werkplaatsen gegaan. Sommige werkhuizen/plaatsen bevinden zich elders binnen de muren van de instelling en is een korte buitenwandeling noodzakelijk, de meeste werkhuizen/werkplaatsen worden na enkele minuten wandelen bereikt. Na meestal nogmaals een fouille en passage door een metaaldetector, en het noteren van de aanwezigen wordt er aangevangen met de arbeid. 

De keuken (binnenhuisdienst) begint vroeger dan de werkhuizen, namelijk om 06.00u. De gedetineerden die hier werken worden geacht vooraf te gaan douchen gezien de HACCP -richtlijnen die in verband met voedselveiligheid worden gebracht. Voor sommige gespecialiseerde werkzaamheden zijn interne opleidingen nodig. Bijvoorbeeld naaiatelier, boekbinderij, schrijnwerkerij (houtbewerking) het betreft hier vooral technieken die men onder de knie moet hebben vooraleer deel te kunnen nemen aan de productie. Wat men niet doet is de talenten van de gedetineerden gebruiken om een bepaald werk te laten verrichten. De werkhuizen/werkplaatsen worden van werk voorzien door 'Cellmate'. Het is Cellmate die het werk/arbeid van firma's buiten de muren naar binnen brengt, en ook mede de prijs per uur of per stuk bepaalt. Al het andere werk/arbeid binnen de muren valt samen met de keuken onder 'Binnenhuisdiensten. Deze werken/arbeid is: wasserij, technische dienst, voedselmagazijn, mess (keukenpersoneel), bibliotheek, kompas, en dan de dienders voor bezoekzaal, kuiser poort, ongestoord en centrum. Niet alle binnenhuisdiensten beginnen op het zelfde uur of werken even lang. Sommige werken maar een paar uur per dag, maar dan wel 6 dagen per week. Andere diensten zijn zeven op zeven open, zoals de keuken, maar dan wordt er geroteerd en heeft men recht op rustdagen. En zo is alles wat werken/arbeid betreft eventjes onder de aandacht gebracht. In latere columns gaan we hier verder op in, of wordt er meer over het soort werk/arbeid geschreven.

 

juli 2024 L&B