Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Luc Hennart en 5 onderzoeksrechters hebben gisteren de gevangenis van Vorst bezocht. Vorige week had de stafhouder van de Brusselse balie de toestand al aangeklaagd. Er zitten in Vorst 706 gedetineerden, terwijl er maar plaats is voor 402. Hennart is zwaar geschokt toen hij binnenkwam. “Echt schandalig” noemde hij de situatie. “We spelen met vuur.
De toestand in de gevangenis is onhandelbaar, zowel voor gevangenen als cipiers. Om u een voorbeeld te geven: in het ene cellencomplex (C en D) zitten de gevangenen met 3 in een cel van 9 vierkante meter, en dat 23 uur per dag. Twee van hen hebben een gewoon bed, de derde moet slapen op een smerige matras die op de vloer ligt en waar iedereen, door het gebrek aan plaats, over moet lopen. In de andere vleugels heeft elke gevangene zij eigen cel, maar zonder lavabo of wc. Ze moeten het doen met een emmer en een kruik water”.
Volgens de voorzitter zijn de leefomstandigheden in Vorst niet meer van deze eeuw. “Ik heb 25 jaar geleden als onderzoeksrechter de gevangenis al bezocht. Toen was er ook geen toilet en warm water. De gevangenen kunnen amper douchen en lopen soms een maand rond in ongewassen kledij. Sindsdien is er blijkbaar niets veranderd. Het is gewoon een onaanvaardbare situatie”. Op de vraag tegen wanneer Hennart maatregelen verwacht, is de rechtbankvoorzitter duidelijk: “Onmiddellijk!”.
Het bezoek zou weleens gevolgen kunnen hebben voor beslissingen om een verdachte al dan niet aan te houden. “De onderzoeksrechters weten nu in welke omstandigheden die persoon zal terechtkomen. Een onderzoeksrechter blijft een mens. Als hij in de toekomst een beslissing moet nemen, zal hij zich herinneren wat hij gezien heeft. Misschien zal hij iets langer aarzelen om iemand naar de gevangenis.
De voorzitter van de rechtbank gaat nu justitieminister Turtelboom op de hoogte brengen van zijn bevindingen. “Dit probleem moet worden opgelost met de middelen die voorhanden zijn. Het lijkt me nu toch niet onmogelijk om de elementaire zaken zoals een bed en wc te voorzien. Het wordt tijd dat we van de gevangenis van Vorst een gevangenis maken die aangepast is aan de 21ste eeuw”.
Minister Annemie Turtelboom (Open VLD) geeft toe dat er een blijvend probleem van overbevolking is in Vorst, maar dat de oplossing niet morgen is. “Op korte termijn hopen we met de opening van de gerenoveerde vleugel in Sint-Gilles de druk van de ketel te halen. Daar komen 100 extra cellen bij. Hopelijk is dat al voor volgende maand. Op middellange termijn met de voorhechtenis onder elektronisch toezicht, met een enkelband dus, een oplossing brengen. Dan hoeft de onderzoeksrechter een verdachte niet meteen naar de overvolle gevangenis te sturen”.
Turtelboom verwijst voor het probleem van de slechte infrastructuur in Vorst door naar staatssecretaris Servais Verherstraeten, die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen. “Er is de voorbije 25 jaar veel te weinig geïnvesteerd in de infrastructuur van de gevangenissen. Wij voeren nu het masterplan voor de gevangenissen uit de regering is overeengekomen. Dat betekent in eerste instantie de renovatie van Sint-Gilles en vervolgens de bouw van de supergevangenis op een site van 18,5 hectare en Haren. Dat wordt eigenlijk een gevangenisdorp dat zal bestaan uit 3 instellingen voor mannen, 2 voor vrouwen en 1 jeugdinstelling”.
BRON: HLN 4-4-2012