Een onderzoek moet zowel á charge als á decharge ( zowel voor als tegen) worden gevoerd.
Als iemand in voorlopige hechtenis wordt genomen is het goed om zo snel mogelijk onderzoek te doen dat de (on)schuld van de verdachte kan bewijzen . Een gulden regel ?
Toch niet voor de donkergetinte Afrikaan M. Hij was als sporter naar Belgie gekomen en blijven hangen , semi-illegaal . M. laat zich verleiden door een 16 jarig meisje . Er wordt geflirt en gezoend zonder sex. De moeder van het meisje verzint een wild verhaal . Ze zegt dat M. bij hen heeft ingebroken en haar heeft verkracht . En zie ,een sperma-vlek op één van de zetels . M. ontkent in alle toonaarden , maar wordt toch opgepakt .
Oppakken na dergelijke verklaring is nog enigszins begrijpelijk, maar dat de spermavlek pas na 5 maanden is onderzocht op DNA is moeilijker verteerbaar . Het was geen sperma doch vocht van dierlijke oorsprong .
Dat bepaalde erg belangrijke onderzoeken niet of erg laat worden uitgevoerd vraagt om reactie . Na bekend worden van het resultaat is M. nog meer dan een maand in voorhechtenis gehouden , want de speurders hadden inmiddels alle onopgeloste dossiers waarin donkergetinte mannen voorkwamen uit de kast gehaald . De redenering , dat M. de dader wel zou kunnen zijn omdat hij donkergetint was !
Eén van de dossiers die was geopend betrof twee brutale verkrachtingen . De slachtoffers kregen foto's gepresenteerd , ze herkenden M. niet . Ze wezen elk een ander aan . Deze sporen zijn niet verder onderzocht , maar in het dossier staat dat de man die ze hadden aangewezen "volgens het openbaar gerucht "was overleden , een motief dat met graagte wordt aangewend.
De onderzoeksrechter baseert zich op het gerechtelijk dossier dat door de onderzoekers is neergeschreven .
Een line-up werd georganiseerd met één donkergetinte man ( er waren niet meer donkergetinte mensen beschikbaar ) De slachtoffers herkenden M. niet . Er nog werd er gevraagd of ze absoluut zeker waren . Nee , dat konden ze ook niet . Het procesverbaal vermeldt niet dat de meisjes M. niet hebben herkend , maar vermeldt wel dat de onderzoekers niet helemaal kunnen uitsluiten dat M. het niet was . M. krijgt in eerste aanleg maar liefst 6 jaar celstraf . Het openbaar ministerie vordert zijn onmiddelijke aanhouding en M. blijft in de cel . In hoger beroep wordt M. zes maanden later vrijgesproken , maar blijft intussen wel in de politiecomputers
Als er iets gebeurt met een donkergetinte man dan is hij ook nog steeds kandidaat !!