Twee verdachten die door de onderzoeksrechter in Oudenaarde aangehouden werden op verdenking van valsheid in geschriften en oplichting met voorschotten voor gevelrenovatie, mogen voorlopig vrijkomen. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

 

De aanhouding was onwettig omdat een magistraat vergeten was een handtekening te zetten op een vordering tot gerechtelijk onderzoek.Twee weken geleden werd een 59-jarige bouwondernemer uit Maarkedal samen met twee andere verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde. De man wordt samen met zijn ex-vrouw en een 43-jarige kompaan verdacht van het verduisteren van voorschotten voor gevelrenovatie. De overeengekomen werken werden echter niet uitgevoerd, er zijn tientallen gedupeerden.

De raadkamer in Oudenaarde hield de drie verdachten in de cel. De verdediging van de kompaan en van de ex-vrouw ging daartegen in beroep. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste gisteren dat de twee in vrijheid moeten worden gesteld, en dat omdat ze onwettig in de cel zaten. Een magistraat vergat een handtekening te zetten op de vordering tot gerechtelijk onderzoek. Of ook het gevoerde onderzoek nietig is, moet de KI in januari volgend jaar beslissen.

De bouwondernemer zelf was niet in beroep gegaan tegen zijn aanhouding, dus hij verscheen gisteren niet voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Hij zit voorlopig dus nog in de cel. Vermoedelijk is ook zijn aanhouding onwettig.

Bron: De Redactie.be