De vrouw uit Lennik die gisteren haar drie dochtertjes vermoord heeft zou gehandeld hebben uit wraak omdat haar man de scheiding had ingezet, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Ze was verslaafd aan drank en drugs.

Hellmut Ulin was al naar zijn werk toen de deurwaarder arriveerde bij zijn woning in de Zwartenbroekstraat in Lennik. Op vraag van Ulins advocaat overhandigde die een brief aan Thioro Mbow, zijn vrouw van Senegalese afkomst, met daarin een beschikking dat haar man de scheiding zou inzetten en dat hij het hoederecht over de kinderen wou. Nadat de deurwaarder was vertrokken, sloegen de stoppen door bij de vrouw.

Ze nam haar kinderen Madyson (6), Abbygail (4) en Oumy (2) mee naar een van de aanbouwsels in de tuin waar de vader, die in de bouw werkt, een bureau had ingericht. De vrouw sleepte bergen papieren aan die ze in brand stak, waarna de sleutel in het slot ging. Daarna belde ze haar man op. "Ik zal mijn kinderen niet afgeven aan jou. Ik heb ze opgesloten in het bureau en de boel in brand gestoken. Ze gillen, maar ik doe niets. Ik bel de brandweer niet. Ze zullen sterven."

In paniek belde Ulin een zus die vlakbij woonde. Die haastte zich naar de woning en trof Mbow aan voor het pand. Toen ze haar vroeg waar de kinderen waren, antwoordde die kalm: "Tien minuutjes geschreeuw en dan was het voorbij." De brandweer kwam nog ter plaatse, maar de kinderen waren al omgekomen. De vrouw werd meegenomen voor verhoor.

Drank en pillen

Omwonenden wisten dat er problemen waren in het gezin. De politie was al vaker tussenbeide gekomen. Volgens Ulin en vele omwonenden was Mbow verslaafd aan drank en drugs. "Ze dronk twee flessen alcohol per dag en sliep twintig van de vierentwintig uur. Voor haar vier kinderen zorgde ze niet. De drie jongsten gingen de laatste weken niet meer naar school omdat ze pas tegen de middag wakker werd en de kinderen zich nog niet alleen konden klaarmaken." De oudste, Dyarra, een meisje van 9, was die ochtend wel naar school vertrokken. Dat is haar redding geweest. Dyarra is een kind uit een eerste relatie van Mbow, maar Ulin heeft haar nadien geadopteerd.

Ulin bevestigt dat de deurwaarder die ochtend was langsgekomen. "Ik deed dat op vraag van mijn advocaat. Ik hield nog van Thioro en wou eigenlijk niet van haar scheiden. Maar door die officiële brief hoopte ik haar wakker te schudden. Het is dramatisch uitgedraaid." Hij beaamt ook dat zijn vrouw verslaafd was. "Ze moest stoppen met de drank en de pillen. Die pillen kreeg ze van een dokter uit een buurdorp. Die man zal ik aanklagen. Hij heeft mee ons leven verwoest." Waarom Mbow, een voormalige prostituee, bepaalde pillen in schijnbaar grote hoeveelheden kreeg van de dokter, werd gisteren niet duidelijk.

 

Bron: De Morgen 12/02/15