In Nederland is een man opgepakt in de moordzaak rond kasteelheer Stijn Saelens. Het zou kunnen gaan om de zogenaamde tweede uitvoerder van de moord.

Het parket van Brugge bevestigt aan dat er vorige week in Nederland een man werd opgepakt in de zaak-Saelens. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de opgepakte Nederlander, die zich tegen zijn uitlevering aan België verzet, effectief iets met de zaak te maken heeft.

De moord op Stijn Saelens in zijn kasteel in Ruiselede gebeurde drie jaar geleden. André Gyselbrecht en zijn zoon Peter Gyselbrecht zouden opdracht gegeven hebben tot de moord, en onderwereldfiguur Pierre S. zou hebben gefungeerd als tussenpersoon. Het parket van Brugge wil de drie snel voor een assisenjury laten terechtstaan.

Speurders gingen al sinds het begin van het moordonderzoek uit van twee uitvoerders. Een jaar na de feiten werd de ondertussen overleden Eindhovenaar Ronnie van Bommel ontmaskerd als eerste uitvoerder van de kasteelmoord. Het bleef intussen zoeken naar de onbekende tweede uitvoerder - twee eerdere arrestaties ten spijt.

Een paar weken geleden besliste de raadkamer in Brugge alvast om de verdachten in de zaak nog niet door te verwijzen naar het Hof van Assisen, omdat het onderzoek nog niet was afgerond. Vooral de zoektocht naar de mogelijke tweede dader blijft een heikel punt. De zaak verschijnt binnenkort voor de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling.

Bron: De Standaard 16/02/15