Hulpeloze honden

Het experiment.

Hoewel we de Amerikaanse psycholoog Martin Selgman tegenwoordig vooral kennen als geluksonderzoeker en grondlegger van de positieve psychologie, vulde hij zijn tijd in de jaren '60 met minder prettige zaken. Samen met zijn collega Steve Maier experimenteerde hij namelijk op honden door ze elektrische schokken toe te dienen. Sommige honden konden de schokken stoppen door een knop in te drukken, bij andere honden werkte de knop niet. War deze laatste groep ook probeerde, ze konden niet ontsnappen aan de pijnlijke behandeling. Daarna werden de honden in een nieuwe experimentele situatie geplaatst. Daarin konden ze aan elektrische schokken ontsnappen door simpelweg over een scheidingswand naar de andere kant te springen van de kooi.

Het resultaat

Opmerkelijk genoeg grepen niet alle honden de kans op ontsnapping aan. Het overgrote deel van de honden die eerder geen controle hadden gehad over hun lot, probeerde niet eens aan de pijnlijke ervaring te ontkomen. Zij lagen jankend op de grond en ondergingen hun lot gelaten. Deze reactie wordt sindsdien ook wel de 'aangeleerde hulpeloosheid genoemd.

Wat we ervan geleerd hebben

Dat wie geen controle heeft over zijn lot, daardoor depressief kan raken. Als je niet weet of wat je doet zin heeft, ga je snel bij de pakken neerzitten.