Geen begeleiding meer voor honderden criminelen

«Straks lopen 120 moordenaars, verkrachter, drugsdealers, roofovervallers en andere criminelen rond die we niet meer in de gaten kunnen houden.» Daarvoor waarschuwt het justitiehuis in Turnhout, in een open brief aan alle burgemeesters van het arrondissement. «En dat alleen al in onze regio. Door nieuwe ontslagen zullen ook in uw gemeente criminelen rondlopen zonder de nodige opvolging en begeleiding. We zijn zelf bang.»

KURT WERTELAERS

 

De medewerkers van het justitiehuis in Turnhout staan niet alleen slachtoffers van misdrijven bij, maar begeleiden ook criminelen die niet (meer) in de cel zitten. Het gaat onder anderen om moordenaars, verkrachters, roofovervallers en stalkers. “Idereen die de cel verlaat of een alternatieve straf krijgt, komt bij een justitiehuis terecht”, luidt het. “Wij moeten ze opvolgen en een verslag maken. op basis daarvan wordt geëvalueerd of het wel terecht is dat ze vrij zijn. Sommigen hebben hun fouten ingezien en begeleiden nog ‘een beetje’. Anderen moeten we zéér intensief begeleiden.”

En daar is dus volk voor nodig. Maar het directoraat-generaal van de justitiehuizen heeft de schaar gezet in het personeelsbestand. “In het hele land verdwijnen banen”, klinkt het in Turnhout. “De twee die bij ons geschrapt worden, zorgen er meteen voor dat we 120 personen niet meer begeleiden.”

Vandaar de brief aan de burgemeesters, van Hoogstraten over Mol tot Herselt. “Concreet betekent dit dat er in het gerechtelijk arrondissement Turnhout – en dus ook in uw gemeente – personen zullen rondlopen zonder de nodige opvolging en begeleiding”, zo staat er. “De kand dat ze vervallen in ernstige feiten, de kans op overlast, maar vooral de kans op onmeetbaar nieuw menselijk leed stijgt daardoor sterk.”

 

Geen garantie

 

“Ik ben zelf bang”, geeft justitieassistent Dirk Dekoninck toe. “Hoe vaak wij tikkende tijdbommen van straat halen, u wil het niet weten. Maar het gáát niet meer. We kregen door besparingen al veel langer de gaten niet meer dichtgereden. Maar vandaag (gisteren, red.) nemen ze ons opnieuw 2 mensen af. Wij kunnen geen énkele garantie meer bieden dat die gasten niks meer uitsteken. We weten zelfs niet meer waar ze zitten…”.

Ook Elise Pelkmans, één van de ontslagen assistentes, vreest voor wat komen zal. “Ik heb wekelijks gesprekken met mensen die me zeggen: “Juffrouw, ik hou me aan de regels omdat justitie me controleert, maar de dag dat dat niet meer gebeurt, sta ik niet voor de gevolgen in”. Dat is beangstigend, hoor. Er loopt op dit moment in Turnhout een man rond die ik intensief begeleid. Een man met een zeer lang strafblad, op wie ik permanent moet inspreken. Dat helpt hem, dat kalmeert hem. Als ik straks niet meer aan zijn deur sta, loopt het faliekant fout. Dat weet ik nu al…”

 

3.000 wachtenden

 

De directeur van het justitiehuis, Tom Goosen, treedt zijn medewerkers bij. “In Vlaanderen zijn er op dit moment 3.000 dossiers die wachten op een justitieassistent. Weet u dat er gasten uit de gevangenis komen en tot 5 jaar moeten wachten voor een justitieassistent tijd heeft? Dan is strafuitvoering verjaard hè. Dat is het failliet van het systeem”.

“Ik probeer als directeur te zorgen dat we de zwaarste gevallen toch nog kunnen begeleiden. Maar als er morgen één van ‘onze klanten’ een drama aanricht, kijkt iedereen mijn richting uit. Die verantwoordelijkheid wil ik niet meer nemen”.

Bij justitie waren ze gisteren karig met informatie. “We zijn op de hoogte van de situatie in Turnhout, hebben de brief met veel aandacht gelezen en kunnen begrip opbrengen voor de ongerustheid die daaruit blijkt”, klinkt het bij een woordvoerster. “Er zijn inderdaad besparingen gevraagd door de regering, maar de uitwerking daarvan is nog niet definitief. Ik kan u wel zeggen dat de justitiehuizen niet het hardste getroffen worden”. Dat belooft.

 

                                                                                                    BRON: HLM

                                                                                                    7-6-2012