Een journaliste is erin geslaagd via een gsm een uur lang mee te luisteren naar het geheime gesprek tussen Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune.
Het gesprek tussen Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune duurde drie uur en verliep naar verluidt ‘redelijk
sereen'
De advocaten van Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune stappen vandaag naar de rechtbank nadat delen van het geheime bemiddelingsgesprek tussen Martin en Lejeune vorige vrijdag door een journaliste afgeluisterd konden worden. Eén van de bemiddelaars zou – per vergissing – zijn gsm hebben laten openliggen.
Ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) tilt zwaar aan de zaak. Ze heeft aan de vzw Mediante uit Namen, die de bemiddeling organiseerde, zaterdag al een rapport gevraagd over de zaak. ‘De minister gaat grondig bekijken wat er is fout gelopen en daar eventueel consequenties aan verbinden', bevestigt haar woordvoerster.
Het langverwachte gesprek tussen Jean-Denis Lejeune, de vader van de in 1995 gestorven Julie, en Michelle Martin, de vrouw die Julie liet verhongeren in de kelder waar ze opgesloten zat, vond vrijdagavond plaats op een geheime plaats vlakbij het klooster van Malonne, waar Martin sinds haar vrijlating verblijft.
Martin had gevraagd om met Lejeune te kunnen spreken. Jean-Denis Lejeune besloot na lang aarzelen om erop in te gaan omdat hij hoopte dat Martin nog zou kunnen antwoorden op een aantal niet onopgeloste vragen over de dood van zijn dochter.
Naast Martin en Jean-Denis Lejeune waren ook de volwassen zoon van Lejeune en twee bemiddelaars van de vzw Médiante aanwezig. Het gesprek duurde meer dan drie uur en verliep aldus Médiante ‘rustig' en ‘redelijk sereen'.
Maar zaterdag, de dag na de bemiddeling, verschenen in de kranten van de krantengroep Sud Presse (onder andere La Meuse en La Capitale) en in Het Laatste Nieuws, de krant waar Sud Presse een samenwerkingsakkoord mee heeft, enkele letterlijke passages uit het gesprek tussen Martin en Lejeune. Dat zette kwaad bloed bij zowel Lejeune als Martin.
Privéleven
Hun advocaten kondigen aan dat ze bij het gerecht in Namen een strafklacht indienen tegen onbekenden wegens schending van het privéleven van Lejeune en Martin. Ze stappen ook naar de Raad voor Journalistiek.
De Franstalige Vereniging van Beroepsjournalisten (AJP) heeft de handelwijze van de kranten van Sud Presse al veroordeeld. Bij Sud Presse zijn ze zich van geen kwaad bewust. ‘Het is onze plicht de lezer te informeren.' De krantengroep wil het verhaal van bemiddelaar Laurent Goffaux (zie hiernaast) over de telefoon die per ongeluk is blijven aanstaan niet bevestigen. ‘Wij hebben onze informatie gekregen van een bron die bij de bemiddeling aanwezig was', klinkt het op de website van de krantengroep. Maar adjunct-hoofdredacteur Démétrio Scaliola ontkent het verhaal ook niet. ‘Op een bepaald moment rinkelde de telefoon op de redactie. Onze journaliste nam de hoorn van de haak en was getuige van de bemiddeling tussen Lejeune en Martin', zei hij zondag in het RTL-praatprogramma Controverse.
19/11/2012 | Mark Eeckhaut - De Standaard.