En dan is er nog een kleurig verhaal dat men in de media wil ophangen van VI (voorwaardelijke invrijheidstelling). De realiteit is echter minder rooskleurig. Een illusie die men wil verkopen als de nieuwe vrijheid na een lange periode van martelingen als gedetineerde.

VI lijkt echter te leiden naar een gegarandeerde psychische schade (stress en depressies).

De voorwaarden zijn strak en zwaar van inhoud, zodat een normaal leven opstarten haast niet mogelijk is, om nog maar te zwijgen van een toekomst.

Een kleine greep uit mogelijk opgelegde voorwaarden:

-          leefloon van €20 – 50 per week.

-          geen café- en terrasbezoek

-          niet in de omgeving wonen en komen van de feiten

-          psychologische begeleiding

-          budgetbegeleiding

-          betaling aan de burgerlijke partij

-          geen contact met ex gedetineerden

-          …..

 

Wetende dat degene die einde straf doet totaal geen voorwaarden krijgt, met andere woorden: alles kan wat tijdens de VI verboden zou zijn. De aangeboden vrijheid (VI) is geen vrijheid, het is de start van een leven wat eigenlijk geen leven is.

 

Begeleid wonen is “onmenselijk”. Je mag er niet beschikken over je eigen geld, en justitie beslist hoeveel geld er per week gespendeerd mag worden. Bijvoorbeeld €100,-- per week maar hier komt dan nog van alles bij kijken, eten, kledij,.. Dat is niet alles, want deze €100,-- wordt beheerd, d.w.z. dat je ze niet zelf in de hand krijgt. Als je geluk hebt krijg je €20,-- per week en daarvan moet je zelf weer een aantal zaken betalen, o.a vervoer, tabak,…

Als je een klein beetje gespaard hebt via budgetbeheer en je wilt daarvan iets kopen, dan moet je om je eigen geld vragen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de aankoop van een paar schoenen, na aankoop de kassabon overdragen aan de begeleider, die dan vervolgens als een soort “big brother” achter je rug om naar de winkel belt om te vragen of alles klopt.

Indien je het niet eens bent met iets, met de eisen van de begeleider, dan zit je zonder pardon weer achter de tralies.

 

De enige echte vrijheid die je mag behouden in het gehele VI justitiesysteem is gratis, zonder toestemming “lucht inademen”.

Je wordt mentaal en fysiek verder gekraakt en gedwongen onder de repressie andermans misdaad te betalen (in mijn geval).

 

Daarom kiezen vandaag meer en meer gedetineerden ervoor hun straf volledig uit te zitten en te bedanken voor  PSD (psycho sociale dienst) en de SURB (strafuitvoeringsrechtbank).

 

Tot slot kan geconcludeerd worden dat het leven in de gevangenis beter is in vergelijking met het leven wat ze aanbieden als robot van VI.

 

Overleven in de gevangenis is nog net mogelijk, maar leven onder VI mandaat is onmogelijk!!