Rechtbank


Complexiteit, duur van het proces en moeilijkheidsgraad nog niet verder meegerekend.
Volgens criticasters, en dat zijn de meesten toch onder ons , geeft de gehele assisenprocedure een negatief beeld op het netvlies van janpubliek . En terecht ! ".....immers: the show must go on ..."
Het massa- en mediagebeuren mag niet ophouden en dient doorgang te vinden .Veel magistraten , advocaten en journalisten verdienen er hun geld mee.

Het aan het door Napoleon en zijn raadgevers ontworpen en ingevoerde assisensysteem laat zich op een bijna organisatorische manier aanpassen aan de tijd .
De dagen dat stijf geklede gendarmes het uit het hoofd geleerde proces - verbaal kwamen opdreunen is allang voorbij .
Heden ten dage krijgt de assisenjury flitsende Powerpoint - voorstellingen en gefilmde , vaak bloederige, wedersamenstellingen aangevuld met al dan niet verknipte opgenomen verhoren te zien . Men zou kunnen zeggen dat de techniek zijn intrede heeft gedaan in de assisenzaal.
DNA analyses, vezelonderzoek , e-maillistings , geluidstapes voor stemherkenning, ballistische berekeningen gekoppeld aan weerkundige data en het traceren van gsm-verkeer.
Stuk voor stuk gebracht door "specialisten ". Daarbij komend nog enkele met "geleerde en onbekende "woorden gestoffeerde verslagen en getuigenissen van deskundigen , de anatoom-patholoog en de gerechtspsychiater , en de mix om de assisenjury , die echter wel gebruik kan maken van de passende toverformule, te worden losgelaten is gereed.

Aanpassingen aan de samenleving door de assisenjury is ook te zien aan de ontspannen sfeer in de zaal van de juryleden . De stropdas en het kostuum zijn vervangen door een spijkerbroek en een opengeknoopt overhemd . Nonchalance, betweterigheid en desinteresse worden op een zelfde wijze meegebracht . De ten toon gespreide presentaties , verklaringen en conclusies door experts en deskundigen aangereikt gaan waarschijnlijk bij veel juryleden de pet te boven .

De volksjury samengesteld uit een "voorgeselecteerd" onafhankelijk , ondeskundig , onwetend en niet voorgelicht gezelschap ( er worden wat groepen van de bevolking uitgesloten en/of vrijgesteld ) moet beslissen over schuld of onschuld . De janmodaal , de werkeloze en de poetsvrouw , die in de jury hebben plaatsgenomen worden in minder dan één week tijd klaargestoomd als specialist in de voornoemde wetenschappeen en technieken . Als proef voor het examen moeten de juryleden "slechts "gezamelijk uitspraak doen over de invulling van de volgende levensjaren van de beschuldigde .

En toch blijven sommigen beweren dat de volksjury de rots is waarop asissen steunt .
Door sommigen , de op de emotie pleitende advocaat en zijn aanhangers , gelauwerd vanwege hun gedurfde, maar "terechte" uitspraak . Door anderen ( of soms selfs door dezelde eersten ) verguisd door de enorme miskleunen of het niet begrijpen van de casus.