Een nieuwe minister voor justitie, een nieuw plan om assisen te hervormen...
Als het van Koen Geens (CD&V) afhangt, moet een volksjury zich niet meer buigen over terrorisme en georganiseerde misdaad.

De reacties zijn zoals steeds verdeeld, met één constante: "de kans op slagen is klein"...

Geens: "Een proces met een volksjury heeft zeker een meerwaarde bij passionele misdrijven, maar is volgens mijn persoonlijke mening minder geschikt voor zaken van georganiseerde misdaad en terrorisme. Omdat mensen vaak bang zijn om in zulke processen te zetelen en deze een grote expertise vragen".

Assisen is niet meer democratisch de dag van vandaag. Er is geen beroepsmogelijkheid meer en de jury's van vandaag zijn geen afspiegeling meer van de maatschappij.

De bekende strafpleiter Jef Vermassen is dé grote verdediger van assisen. Hij ziet in de plannen van Geens een verborgen agenda.
"Het enige waar ik begrip voor kan opbrengen, is dat je zaken van uitzonderlijk zwaar terrorisme aan een volksjury onttrekt, omdat die misschien uit vrees voor represailles niet de juiste beslissing zou nemen. Maar voor georganiseerde misdaad is een jury nog nooit in de problemen gekomen. Afschaffen lukt niet, omdat de Franstaligen tegen zijn en dus begint men assisen maar af te kalven. Puur om te besparen en omdat men de tijd niet meer wil besteden aan grote zaken, terwijl grondigheid net de grote kwaliteit van assisen is".

Slaagt Geens in zijn opzet?
Voor- en tegenstanders achten de kans niet groot.

Bron: Het laatste nieuws - 17/11/2014