Assisenproces tegen Hells Angels onder zware bewaking

Op het assisenproces in Tongeren van de 40-jarige Hells Angel Ali I. (Ipekci), die verdacht wordt van drievoudige moord, is deze voormiddag op de eerste dag al een mannelijk jurylid vervangen.
De man, een chef-kok, zag het niet zitten om de komende vier weken in een assisenjury te zetelen. Hij staafde zijn argumenten met bewijsstukken. Na een kwartier onderbreking besliste het hof het jurylid door een mannelijk reserve-jurylid te vervangen. De eerste zittingsdag werd rond 10.30 uur al afgesloten. Het proces startte vanmorgen onder extreme veiligheidsmaatregelen.

Zoals verwacht wierp de verdediging met meesters Kris Luyckx, Jürgen Millen en Nathalie Fejzulovic de Salduz-wetgeving op, waardoor de rechten van verdediging geschonden zouden zijn. De beschuldigde zou in de loop van het onderzoek zonder bijstand van een advocaat verhoord zijn en niet op zijn cautieplicht gewezen zijn, namelijk dat hij als verdachte het recht heeft om te zwijgen. De verdediging zag dat probleem bij een achttal verhoren.

Federaal procureur Ester Natus vroeg aan het hof geen rekening te houden met de twee eerste verhoren van Ali I., op 11 en 12 juni 2011, omdat hij toen geen bijstand van een advocaat had. "Hij zat sinds juni 2011 in hechtenis en sindsdien heeft hij altijd zijn onschuld staande gehouden", zegt Natus. "Sinds zijn arrestatie heeft hij bij elke fase van de procedure overleg kunnen plegen met zijn advocaat."

Vervolgens schorste voorzitter Marc Sterkens de zitting om een arrest op te stellen. Dat arrest inzake de procedurekwesties zal morgenmorgen voorgelezen worden. Vandaag waren ook twee leden van de Outlaws in de assisenzaal aanwezig om de zitting in Tongeren te volgen. Het proces hervat morgen om 9 uur.

Extreme veiligheidsmaatregelen
De zitting ging vanochtend onder zware bewaping van start. Het gerecht vreest dat de Hells Angels en de Outlaws hun oorlog in de assisenzaal willen voortzetten.

Iedereen werd door de politie gefouilleerd, gefilmd en moest door een metaaldetector passeren. Boven het stadscentrum cirkelde een helikopter van de federale politie. Het Vrijthof was door de politie met nadarhekken afgesloten. Minstens veertig agenten hadden in verschillende busjes postgevat op het Vrijthof.

Vandaag kwamen enkel de procedurekwesties aan de beurt. Morgen wordt de akte van beschuldiging voorgelezen.

Doodgeschoten
Op vrijdagavond 20 mei 2011 werden aan het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden (Maasmechelen), in een met kogels doorzeefde Citroën Berlingo, de lichamen aangetroffen van Put, Banken en de 28-jarige Michaël Gerekens, die geen lid was van de Outlaws.

De drie waren kort voordien afgezakt naar bandencentrale Burnout op het industrieterrein in Maasmechelen, waar Hells Angel Carlo D. een receptie gaf voor de opening van zijn nieuwe zaak. Tijdens die receptie werden de Outlaws doodgeschoten.

Put kende de uitbater van de bandencentrale, die vroeger sympathieën had voor de Outlaws, maar zich vervolgens bij de Hells Angels aansloot. Carlo D. zou geld geleend hebben van Put en mogelijk was die geldkwestie ook een reden waarom Put en de twee anderen naar de bandencentrale afzakten. Anderzijds kan ook de territoriumstrijd tussen de motorclubs hebben meegespeeld.

Minstens twintig Hells Angels woonden de receptie bij, maar hielden tijdens het onderzoek hun lippen stijf op elkaar over hun tijdsgebruik en hun gedragingen tijdens de receptie. Bij hun ondervragingen konden ze zich niks herinneren of lieten ze de speurders weten dat ze vragen in verband met Hells Angels niet beantwoorden.

Nieuwe identiteit
Ook Genkenaar Eddy Cich zat in hechtenis voor zijn mogelijke betrokkenheid, maar hij stierf in juni 2012 in zijn cel in Hasselt een natuurlijke dood. Giovanni Moscatelli, die de dag van de feiten een kogel in de schouder kreeg, werd buiten vervolging gesteld. Hij liep indertijd op krukken en zou die bewuste vrijdagavond naar de witte Berlingo zijn gesukkeld, waarna hij onder vuur werd genomen. Hij sloeg met zijn krukken naar het wapen. Hij hinkelde weg, waarna Put en Banken vooraan in de Berlingo en Gerekens in de laadruimte neergekogeld zouden zijn.

Ali I. ontkent geschoten te hebben en zou enkel betrokken zijn bij de dumping van de lichamen. Een van de twee kroongetuigen in het proces, zijn ex-partner in de garage, werd nochtans in de nacht van feiten door Ali I. opgebeld om hem op te pikken op een braakliggend terrein aan de Oude Baan in Eisden (Maasmechelen). Tegen die kroongetuige zou I. verteld hebben dat hij drie personen gedood had. Aan de kroongetuige zouden ook een gsm en kogelhulzen overhandigd zijn om die te laten verdwijnen, maar de getuige deed dat niet. Die getuige vertelde ook dat in een ton aan de garage kleren en schoenen verbrand zouden zijn.

Ali I. is van mening dat de getuige hem in kader van een zakelijk geschil een loer wilde draaien. Beide kroongetuigen leven al twee jaar ondergedoken. Een van hen zal onmiddellijk na het proces ter bescherming een nieuwe identiteit krijgen.

 

Bron: De Morgen 12/01/15