Hells Angel Ali I. is veroordeeld tot 30 jaar cel, de maximumstraf.
Dat hebben het assisenhof en de jury in Tongeren bepaald. Ali I. werd gisteren schuldig bevonden aan doodslag op twee leden en een sympathisant van de rivaliserende motorbende Outlaws.
De verdediging van de man gaat in cassatie tegen het arrest.

De feiten dateren van mei 2011. Toen werden twee leden van de Outlaws en een sympathisant op een industrieterrein in Maasmechelen doodgeschoten.
Hun lichamen werden nadien in de Zuid-Willemsvaart gedumpt. Ali I. ontkent dat hij hen gedood heeft, maar werd gisteravond laat toch schuldig bevonden door de jury aan drievoudige doodslag.

De openbaar aanklager had vanmorgen de zwaarste straf gevraagd omdat er volgens haar geen verzachtende omstandigheden zijn. Volgens de advocaten van Ali I. waren die er wel, maar de jury en het hof zijn hen niet gevolgd.
De 40-jarige Genkenaar krijgt de maximumstraf, 30 jaar.

Als motivering voor het vonnis zei voorzitter Marc Sterkens dat Ali I. op een drieste wijze het leven ontnomen heeft van zijn drie slachtoffers en een gevaarlijke ingesteldheid heeft vertoond. Bovendien heeft hij geen inkeer getoond na een eerdere gevangenisstraf. "Schep moed en werk aan uzelf", was het laatste advies van Sterkens aan de veroordeelde, nadat hij hem had uitgelegd dat hij 15 dagen de tijd heeft om in cassatie te gaan. De verderdiging heeft intussen laten weten dat ze dat ook zal doen.

"Hardste klap kwam gisteren"

Ali I. luisterde onbewogen naar het vonnis. Bij het buitengaan schudde hij de hand van zijn advocaten en groette hij de aanwezige leden van de Hells Angels. "De hardste klap was voor hem gisteren al aangekomen, toen hij over de ganse lijn schuldig werd verklaard", zegt VRT-journaliste Caroline Van den Berghe. "Hij had gehoopt op een vrijspraak. De klap kwam zo hard aan dat hij in de gangen van het gerechtsgebouw flauwgevallen is toen hij werd weggeleid."

Ali I. heeft 4 jaar in voorhechtenis gezeten. Hij kan voor het eerst voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen -en mogelijk vervroegd vrijkomen- na het uitzitten van de helft van zijn straf. Dat is dus ten vroegste over 11 jaar.

 

Bron: De Redactie 6-2-15