In mei en juni zijn in de gevangenis van het Vlaamse Brugge 3 vrouwelijke cipiers betrapt op het hebben van een liefdesrelatie met gedetineerden. Twee van hen namen ontslag, de 3e vrouw is voorlopig geschorst.

De affaires kwamen aan het licht, toen de directie een liefdesbrief van een gedetineerde aan een bewaakster onderschepte. Tijdens het onderzoek dat daarop volgde, kwamen er nog 2 seksuele relaties tussen bewaaksters en gedetineerden aan het licht. De vrouwen wisten dat dit niet te rijmen viel met hun beroep en kozen voor de liefde in plaats van hun baan.

De 2 liefdesaffaires op de afdeling Kleine Straffen, bedoeld voor gevangenen die minder dan 3 jaar moeten zitten, kwam pas aan het licht nadat 2 vrouwelijke cipiers hun ontslag ingediend. Maar de roddels, die waren ondertussen al een tijdje bezig. De spanning werd stilaan onhoudbaar. Je wordt verliefd op een gevangene, maar de band moet louter professioneel blijven. Van toegeven aan je amoureuze gevoelens, laat staan seks, kan geen sprake van. Eén was verliefd geworden op een gedetineerde, die schuldig was verklaard aan moord met voorbedachten rade. De gevangenisdirectie vond na de ontslagbrief de liefdesbrief van de geliefde. Ook een 3e vrouwelijke cipier is geschorst vanwege het vermoeden van een verboden gevangenisromance. De directeur benadrukte dat de gevangenis geen bordeel is. Het is toeval zegt hij. De vakbonden zijn niet verrast door de romances, want ‘regelmatig worden zo gsm’s en drugs binnengesmokkeld’. Toch blijven cipiers een heikel punt. Naast verboden liefdesperikelen is er het tekort aan fysische daadkracht.