In de gevangenis komen. In de gevangenis terechtkomen is niet niks. Het is een periode van onzekerheid, onwetendheid en kwetsbaarheid, angst en instabiliteit. Nooit stilte, altijd kletterende sleutels en slaande deuren. Aan het lawaai is moeilijk te wennen, het is er nooit rustig, ook ’s nachts niet. r is ook vooral het gevoel van machteloosheid. Je zou zoveel willen doen mar het kan of mag niet. Je wordt vanaf het moment dat je in de gevangenis komt heel anders behandeld dan je vroeger gewoon was. Je bent vooral bezig met jezelf, met overleven en jezelf staande houden. Als dit dan al lukt…
Er is ook nog een proces dat boven je hoofd hangt. Je hebt last van wat je gedaan hebt en dat weegt zwaar op je schouders, maar je staat daar niet lang bij stil. Je moet eerst terug recht kruipen. Jezelf terug vinden. Het is voor niemand prettig om in de gevangenis te belanden. Iedereen zal dus wel zijn eigen strategie hebben om te overleven.
In de gevangenis wordt je niet alleen met je vrijheidsberoving geconfronteerd. Door het monotone leven, de minimale sociale contacten met ‘buiten’ en door de onzekerheid draai je soms op automatische piloot. Je weet immers niet hoelang het nog kan duren. In deze sfeer is het moeilijk om tussen de wirwar van wegen het juiste pad te vinden.