Een penitentiair bewakingsassistent (PBa) uit Leuven vertelt haar ervaringen.

Aandacht aan voorkomen

Parfums, deodorants en eau de toiletten kan men aankopen en worden zeer veel gebruikt. Dit valt op als mensen naar een activiteit gaan waar een vrouwelijke lesgever is. Sommige gedetineerden hebben veel verschillende potjes op cel staan, een allegaartje van geuren. Ze zetten hun beste beentje voor om naar het bezoek te gaan. Eens per maand kan men gratis naar de (interne) kapper en eens om de 2 maanden komt de buitenkapper. Hiervoor dient betaald te worden.

 

Gedetineerden verwaarlozen?

Als Pba vind ik het niet fijn om celcontrole te moeten doen in een vuile cel. Mijn eigen kleren zijn dan ook vaak smerig. Het is aangenamer om een propere cel binnen te gaan. Het valt me op: de cellen op de afdeling annex zijn meestal vuiler. Er werd daar een beloningssysteem ingevoerd voor wie zijn cel proper houdt, maar dit werkt niet zoals het hoort. Men tracht op de dag van de controle nog vlug iets op te kuisen om toch maar die beloning te krijgen. Eigenlijk zou de PBa de reinheid op cel moeten opvolgen maar dit gebeurt niet vaak. Maar de niet-werkers kunnen 3 maal per week een douche nemen, de werkers mogen elke dag douchen. Werkers uit de keuken worden verplicht elke dag te douchen. Sporters vragen tijdens de zomer om na het sporten nog te mogen douchen. Het is jammer maar we moeten dit vaak weigeren wegens tijdsgebrek. Ik krijg ook vaak te horen dat de zeep die wordt voorzien, Sunlight, te ordinair is. De gedetineerden willen liever een ander merk. In deze gevangenis heeft niemand persoonlijke gevangeniskledij. Eens per week kan de kledij naar de wasserij maar je krijgt niet dezelfde kledij terug. Eigen ondergoed, een pyjama of kousen moeten om te wassen meegegeven worden met het bezoek.

 

Poetsen?

Normaal moet 2 maal per week gekuist worden maar dit gebeurt niet altijd. Producten om de cel te kuisen zijn beschikbaar en voor de persoonlijke hygiëne moeten de producten aangekocht worden. Sommigen kopen wasverzachter om i een potje op de radiator te zetten om te verdampen zodat de cel aangenaam ruikt.

 

Voeding

Er zijn veel dikke gedetineerden en dat is niet verwonderlijk als je ziet hoeveel saus ze bij hun eten doen, hoe vettig ze eten en hoeveel kilo’s ze soms bijkomen. Er wordt ook veel te weinig aan sport gedaan. Zelfs naar de wandeling gaat niet iedereen. Ik vind dat er te veel eten wordt weggegooid. Elke avond worden de etensresten opgehaald per cel. Er wordt echter ook veel door de ramen gegooid en dot zorgt natuurlijk voor ongedierte.

 

“Zou ik mooi staan met een baard?”

De invloed van vrouwelijke PBa op de persoonlijke verzorging.Er wordt door de gedetineerde soms raad gevraagd bijvoorbeeld “hoe zou je het vinden als ik mijn haar anders zou laten knippen” of “zou ik mooi staan met een baard”. Ik geef vaak richtlijnen hoe ze best te werk gaan bijvoorbeeld: poets eerst de ramen en dan de vloer of hoe maak je best je bed op. Als ik een opmerking maak over iemands hygiëne dan zeg ik ook waarom.

Score 10 voor hygiëne?

Over het algemeen zijn de cellen in orde; score van 7 tot 10

 

BRON: Krant X

April 2011