Strafinrichting

De 26-jarige vrouwelijke cipier was nog geen jaar aan de slag in de vrouwengevangenis van Berkendael. Toch werd ze al geruime tijd zwaar gepest door enkele van haar collega’s. Verschillende keren zou de vrouw daarvoor naar de directie zijn gestapt. ‘Maar uiteindelijk werd de situatie zo onhoudbaar dat ze gevraagd heeft om overgeplaatst te worden’, zegt Luc Neirynck van de christelijke vakbond.

Uitgerekend op haar laatste werkdag in de vrouwengevangenis van Berkendael, waar tot voorkort ook Michelle Martin verbleef, bereikten de pesterijen  zondagavond een climax. ‘Net voor ze naar huis wilde vertrekken, hebben enkele collega’s haar de kleren van het lijf gerukt. Ze werd uitgekleed tot in haar bh en slipje. En alsof die vernedering niet genoeg was, werd ze daarna nog besmeurd met ketchup, mayonaise en mosterd. Allemaal tot groot jolijt van een aantal van haar medecipiers, onder wie ook haar directe ploegchef’, zegt Nierynck.

Pas toen andere collega’s van de avondploeg de gevangenis binnen kwamen en het slachtoffer – zo goed als – in haar blootje zagen staan, kwam er een einde aan de pesterijen.

Twee dagen later besliste de 26-jarige cipier om een klacht in te dienen bij de politie. ‘Bij ons loopt intussen een onderzoek naar wat er precies gebeurd is in Berkendael en wie de schuldigen zijn’, bevestigt Marie Verbeke, van de politiezone Brussel-Zuid.

 

Bewakingscamera

 

Het hele incident werd vastgelegd op de beelden van de bewakingscamera’s. Volgens Luc Neirynck zijn daar 11 pestende collega’s duidelijk op te herkennen. ‘Maar toch gebeurt er niets tegen hen. Die pesters zijn gewoon nog allemaal aan het werk. Ook de ploegchef die meedeed, heeft haar functie nog altijd’.

Bij het gevangeniswezen ontkennen ze dat er nog geen maatregelen werden genomen. ‘Wij tillen wél zwaar aan het incident. Maar we willen eerst weten wat er echt gebeurd is vooraleer we definitieve maatregelen nemen’, zegt woordvoerder Laurent Sempot. ‘Toch zijn er in afwachting van de resultaten van het onderzoek wel al 2 cipiers, onder wie de ploegchef tijdelijk overgeplaatst.’

Volgens de vakbond zouden dergelijke pesterijen al vaker zijn gebeurd in de vrouwengevangenis van Berkendael. ‘Ik heb weet van nog een tweede slachtoffer dat hetzelfde heeft meegemaakt. Ook zij is nu van plan om naar de politie te stappen’, aldus Luc Neirynck.

De 26-jarige gepeste cipier is voorlopig met ziekteverlof.

 

                                                                                              BRON: HNB

                                                                                              7-9-2012