BRUSSEL - Een 32-jarige gedetineerde  is in de gevangenis van Sint-Gillis

door het lint gegaan toen hij te horen kreeg dat hij naar de strafcel afgevoerd zou worden, wegens zijn onhebbelijk gedrag.

Geweld is het handelsmerk van J.J. Simon. De 32-jarige kooivechter werd in juni door het Brusselse hof van beroep tot vijf jaar cel veroordeeld voor een resem gewelddaden. Dat weerhield hem er niet van om in de gevangenis van Vorst drie keer keet te schoppen.

Het personeel was hem daar zodanig beu, dat Simon onlangs naar Sint-Gillis werd overgeplaatst. Maar ook daar hield hij zich niet koest. Zaterdag werd hij voor zijn gewelddadig gedrag bij de directrice op het matje geroepen. Gezien zijn reputatie was hij omringd door vijf cipiers.

Het gesprek met de directrice verliep eerst redelijk goed. Maar toen hij vernam dat hij veertien dagen van de andere gevangenen zou worden afgezonderd en niet meer aan activiteiten zou mogen deelnemen, sloegen de stoppen bij hem door. Hij reageerde zodanig hevig dat de directrice besloot om de straf nog op te voeren en hem op staande voet in de strafcel te laten opsluiten.

Toen zijn begeleiders hem terug naar de cellenblokken wilden brengen, barstte zijn woede los. De gevangene ging als een wilde tekeer om zich uit de greep van de cipiers te bevrijden en de directrice te lijf te gaan. Hij gebruikte daarvoor alle knepen van de vechtsporten die hij beoefende.

Eén cipier kreeg een slag op zijn strottenhoofd, waardoor de man neerzeeg. ‘Een slag om te doden', zeggen de vakbonden van het gevangenispersoneel.

De gevangene sloeg een tweede cipier een gebroken kaakbeen. Een derde bewaker hield er gekneusde ribben aan over. De laatste twee bewakers raakten slechts lichtgewond.

Meteen overgeplaatst

Simon werd uiteindelijk met veel moeite overmeesterd, net voor hij de directrice kon bereiken. Hij werd naar de strafcel afgevoerd.

Het Brusselse parket heeft al aangekondigd dat de man vervolgd zal worden voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan cipiers. Dat laatste is een verzwarende factor bij het bepalen van de strafmaat.

Even werd gevreesd dat de gevangenisbewakers in Sint-Gillis het werk zouden neerleggen. Maar de vakbondsafgevaardigden konden de gemoederen bedaren. De beslissing van het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen om J.J. Simon zaterdagavond nog over te brengen naar de gevangenis van Nijvel, bracht de rust in de gevangenis terug.

Volgens de vakbonden heeft de toenemende agressie in de gevangenissen direct te maken met de overbevolking.

Bron: De Standaard.