De Europese Commissie voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke Behandeling tikt ons land op de vingers omdat de gevangenissen overvol zitten en een gebrek aan comfort hebben.

BRUSSEL / De commissie heeft een rapport geschreven over de toestand in de gevangenissen van Andenne en Vorst. De conclusie is niet mals: de toestand in de gevangenissen wordt ‘mensonterend’ genoemd.

De Commissie voor de Preventie van Foltering van de Raad van Europa bezocht van 23 tot 27 april de gevangenissen van Vorts en Andenne om er de omstandigheden te bekijken waarin de gevangenen leven. Beide gevangenissen baren zorgen. Zo stelt de commissie vast dat de lang bestaande aanbevelingen in verband met overbevolking en de minimumdienstverlening tijdens stakingen van cipiers niet worden uitgevoerd.

Vooral de overbevolking blijft een pijnpunt. ‘Tijdens het bezoek van de commissie verbleven er 706 gevangenen in de gevangenis van Vorst, terwijl de capaciteit normaal 405 plaatsen betreft. De gevangenis van Andenne is in hetzelfde bedje ziek; 425 gevangenen voor een capaciteit van 395 plaatsen.’

‘De overbevolking in de gevangenis van Vorst, met name het verblijf van de gevangenen in vleugels C en D, is mensonterend,’

‘Drie gevangenen zitten er samen in één cel van negen vierkante meter, met een lavabo en een toilet acher een “paravent”(een kamerscherm, red.) , zo staat letterlijk in het rapport te lezen.

De commissie vreest ook dat de maatregelen die de federale regering heeft aangekondigd om de overbevolking tegen te gaan, niet voldoende zullen zijn.

Bij komend klaagden de gevangenen zowel in de gevangenis in Vorst als die van Andenne over denigrerende en racistische beledigingen door het personeel.

‘De gevangenis van Andenne is niet veilig, noch voor de gevangenen, noch voor het personeel,’ besluit de Commissie.

                                                                                   BRON: DE STANDAARD

                                                                                    14 DECEMBER 2013