Terwijl in Nederland tal van gevangenissen worden gesloten, bouwt België de komende jaren nieuwe gevangenissen erbij. Het Belgische kabinet wil nog zeven gevangenissen bouwen. Dat moet 1500 nieuwe plaatsen opleveren. De extra capaciteit moet de overbevolking in de gevangeniscomplexen wegwerken.Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws maandag.

 

België heeft 12 duizend gevangenen maar er is slechts voor 9500 mensen plek. Eind 2014 moet dat al verhoogd zijn tot 10.800 plaatsen. Het gaat om hoogbeveiligde, gesloten en halfopen gevangenissen. De Belgen maken in verband met de krapte sinds 2010 gebruik van de gevangenis in Tilburg. Daar zitten 650 Belgen gedetineerd.

De Belgische cellen zijn overvol, waarvoor de Verenigde Naties het land ook al op de vingers hebben getikt. Voor elke vier gedetineerden zijn er drie plaatsen. Dat leidt tot overwerkte cipiers, onveilige situaties en onhygiënische omstandigheden. Soms kunnen gedetineerden maar één tot twee keer per week douchen en worden hun lakens maar twee keer per jaar gewassen.

In Nederland gaan in 2014 al tien gevangenissen dicht. In totaal sluiten 19 gevangenissen en drie tbs-klinieken hun deuren, omdat er te veel plaatsen zijn en het kabinet wil bezuinigen. De besparingen moeten in 2018 zijn opgelopen tot 271 miljoen euro.

Bron: De Volkskrant