Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft ons land gisteren nog maar eens veroordeeld voor het niet waardig behandelen van geïnterneerden. De Belgische Staat kreeg een recordboete opgelegd van 122.500 euro.

'Het gaat om acht geïnterneerden die in de psychiatrische instellingen van de gevangenissen van Leuven en Merksplas zitten. Acht personen die al jaren aanklagen dat ze op een plek vastgehouden worden die voor hun ziektebeeld absoluut ongeschikt is', zegt Peter Verpoorten, advocaat van zeven van de acht geïnterneerden. Bij de acht zitten vijf Belgen tussen 29 en 51 jaar oud, een Fransman van 44, een Nederlander van 70, en een Marokkaan van 43.

De Europese rechters gaven de advocaat over de hele lijn gelijk. De voorbije jaren kregen al zes andere geïnterneerden gelijk in gelijkaardige arresten. De acht krijgen vermoedelijk binnen de vier maanden elk een som van rond de 15.000 euro op hun bankrekening. Als vergoeding omdat ze niet allang in een psychiatrisch ziekenhuis of een zorgcentrum ondergebracht werden.

Bron: Het Nieuwsblad