Begin november legden het merendeel van de Leuvense cipiers gedurende een dag het werk neer.
Ze zetten daarmee de nationale stakingsacties kracht bij.
De politie moest bijspringen waar nodig.

De vakbond belooft meer acties als de gesprekken met minister van justitie Koen Geens op een sisser uitdraaien.

Al sinds het begin dit jaar kampen de gevangenissen Leuven Centraal en Leuven Hulp met een groot personeelstekort.
Vier maanden geleden legde het voltallige personeel van Leuven centraal om die reden al een dag het werk neer. Die stakingsactie herhaalden ze op 7 november '14 naar aanleiding van het nationale protest.

Hans Lemmens (ACOD): "In totaal zijn negen op de tien cipiers van Leuven Centraal niet aan het werk gegaan, wat neerkomt op een 80 bewakers. De situatiie is om van te huilen... In juli werd het werk neergelegd met de vraag naar meer personeel, zodat iedereen zijn verlof en recupdagen kon opnemen. Dankzij ons protest kregen we 14 cipers bij. Nu blijkt echter dat we er daar dit jaar nog 4 van moeten afgeven en in 2015 mogen er 8 vertrekken. De logica achter die besparingsmaatregelen is ver zoek en legt een bom op onze werking. Bovendien kunnen we daardoor zowel de veiligheid van ons personeel als van de gedetineerden niet meer garanderen".

Frustraties gevangen

Frederique Baele (ACV): "In Leuven Centraal werkt men met een opendeursysteem, maar door de staking moest elke gedetineerde in zijn cel blijven, de wandelingen werden afgeschaft en niemand mocht bezoek ontvangen.
Dat veroorzaakt uiteraard frustraties bij de gevangenen, al is alles wel redelijk rustig verlopen.
We nemen het niet dat men ons uitlacht met die huidige pensioenregeling, waadoor we misschien zelfs 6 of 7 jaar langer moeten werken dan normaal"

Bron: Het laatste nieuws - 8/11/14