De gevangenis van Beveren en vooral van het Henegouwse Leuze zijn onderbenut.
Ruim driehonderd plaatsen voor gedetineerden zijn niet ingevuld!

De reden: te weinig cipiers...

Bijna een half jaar geleden ging de gevangenis van Leuze open. De instelling heeft een capaciteit van 312 gedetineerden.
Vandaag verblijven er slechts een zeventigtal mensen...

Hetzelfde doet zich voor in de gevangenis van Beveren. Daar is ook plaats voor 312 gedetineerden, maar er wonen er ongeveer 200.
Eén vleugel staat leeg...

Te weinig cipiers

Laurent Sempot (woordvoerder Gevangeniswezen): "Uiteraard zouden we liever hebben dat we die gevangenissen volledig kunnen laten betrekken, maar we kunnen niet anders. De aankomst van nieuwe gevangenen is nu eenmaal afgestemd op hoeveel mensen er werken."

De reden voor de onderbenutting van de cellen heeft dus te maken met het tekort aan cipiers. Het aantal bewoners van een gevangenis hangt af van hoeveel mensen er zijn om ze te bewaken. Maar omdat de federale overheid het aantal aanwervingen bij alle diensten beperkt, zijn er te weinig cipiers om de volledige capaciteit te benutten...

Filip Dudal (ACV): "Nu er plannen zijn om de huur van de Nederlandse gevangenis van Tilburg stop te zetten, vrezen we dat de overbevolking opnieuw zal toenemen. Het contract loopt nog tot eind 2015. Wanneer ze Tilburg sluiten, vrees ik dat iedereen best een gevangen meeneemt naar huis. Ik weet niet waar ze anders terecht zullen kunnen".

Het Nieuwsblad: 30/10/14