Het parket van Brussel zal de volgende uren en dagen moeten uitzoeken hoe en wanneer het Farid Bamouhammad, alias Farid le Fou, terug in de cel kan krijgen om er de rest van zijn twaalf jaar straf uit te zitten.

Dat Bamouhammad terug naar de cel moet, is een gevolg van een uitspraak die het Luikse hof van beroep gisteren heeft gedaan. Het hof oordeelde dat de Luikse rechter die Bamouhammad begin december vorig jaar vrijliet, zijn boekje te buiten is gegaan.

Farid Bamouhammad is ondertussen al vier maanden op vrije voeten en woont op dit moment in het Brusselse bij mensen die hem opvangen. Aan De Standaard vertelde hij gisteren dat het goed met hem gaat. ‘Ik ben al vier maanden op het rechte pad. Het gaat beter met mijn gezondheid. Ik ben in psychiatrische behandeling. Ik ben in orde met mijn papieren en met het OCMW. Op termijn zal ik ook kunnen gaan werken, maar mijn gezondheid laat dat voorlopig niet toe. Wat moet ik nog meer bewijzen opdat ze me gerust zouden laten?’

Hongerstaking

De rechter in eerste aanleg had Bamouhammad begin december vrijgelaten. Eerst had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) geoordeeld dat Bamouhammad van de gevangenis naar het ziekenhuis moest ‘omdat hij zware psychische problemen had’. Maar zijn advocaten kregen de rechter in eerste aanleg zover dat hij Bamouhammad vrijliet om medische redenen. Wegens die psychische problemen én wegens het feit dat Bamouhammad heel erg verzwakt was doordat hij in hongerstaking was gegaan.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekende beroep aan en kreeg nu dus gelijk. Volgens de rechter in beroep was de vrijlating onterecht. Hij oordeelde dat Bamouhammad zijn gezondheidsproblemen voor een groot deel aan zichzelf te wijten had door in hongerstaking te gaan. ‘Op het moment dat de eerste rechter hem vrijliet, lag Bamouhammad in een beveiligde kamer in een Luiks ziekenhuis. Er was geen reden om hem van daar vrij te laten’, oordeelde de rechter in beroep .

En dus moet Bamouhammad terug naar de gevangenis of – zoals het EHRM het wil – naar een ziekenhuis. Het is nu aan het parket van Brussel en de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank om die knoop te ontwarren.

Bijgelegd met familie

Farid Bamouhammad stond de voorbije jaren bekend als de meest onhandelbare van alle Belgische gedetineerden. Hij zat al 28 jaar in de gevangenis en werd onder meer veroordeeld voor doodslag op de vermeende verkrachter van zijn toenmalige vriendin. Hij gijzelde de voorbije jaren ook tot twee keer toe zijn eigen familie. Onder anderen zijn ex-vriendin en hun dochter waren het slachtoffer. ‘Ik heb het de voorbije maanden bijgelegd met de familie van mijn ex-vriendin. Met mijn dochter ook. We komen opnieuw overeen’, zegt Bamouhammad daarover.

Speurders vrezen dat Bamouhammad zich niet zonder slag of stoot zal laten inrekenen als hij terug naar de cel moet. Of dat hij op de vlucht zal slaan. Zelf zegt hij enkel: ‘Als ik terug moet naar de gevangenis, zal ik daar sterven.’

‘IJzersterk dossier’

Marc Nève, een van de advocaten van Bamouhammad, gelooft niet in een vlucht van zijn cliënt. ‘Waar zou hij naartoe moeten gaan? Hij heeft geen uitweg.’ Nève geeft de strijd voor de vrijlating nog niet op. ‘We hebben nog een procedure lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bovendien moet meneer Bamouhammad op 20 april ook voor de strafuitvoeringsrechtbank (Surb) verschijnen. Die moet zich uitspreken over zijn eventuele vrijlating onder voorwaarden. Ik denk dat hij een ijzersterk dossier heeft, want hij heeft de voorbije vier maanden bewezen dat hij de vrijheid aan kan.’