Op woensdag 18 november werd een gevangene op brutale wijze gewekt uit zijn slaap. Dat gebeurde omstreeks 6 uur in de morgen. Hij ging beneden aan het bureau van de kwartierchef om zijn beklag te doen over de wijze waarop hij gewekt werd. Daarop zakte hij plotseling in elkaar.

Hij had blijkbaar een hartaanval gekregen. De cipiers wisten niet wat te doen, of deden bewust niets. Dat laat ik in het midden.

In ieder geval toen er eindelijk een cipier van een andere vleugel erbij werd gehaald had hij geen hartslag en ademhaling meer. In de tussentijd stond er een gevangene die wel een EHBO-cursus gevolgd heeft op de gang. Hij werd door Roland Vanderstukken (afgevaardigde van het AVC, de vakbond die tegenhoud dat er terug een ‘normaal’ open-deur-regime wordt ingevoerd) terug naar binnen gestuurd en stonden ze met minstens 10 cipiers te kijken hoe die man aan het sterven was.

Die persoon heeft vermoedelijk meer dan 5 minuten zonder hartslag/ademhaling op de grond gelegen zonder hulp!

Het is niet de eerste keer dat er zoiets gebeurd in Leuven-Centraal.

Enige tijd geleden kreeg iemand in de gang een epilepsieaanval. Gevangenen kwamen zonder aarzelen ter hulp gesneld, ook die gevangenen die hulp boden, werden door een cipier naar binnen gestuurd. Ze laten gevangenen liever creperen dan hulp te bieden in Leuven-Centraal (Het club-med van gevangenissen in België?).

Erger nog ze verbieden gevangenen om collega-gevangenen te helpen. Volgens mij is dat strafbaar volgens hun wetten.

 

Een paar bedenkingen:

-          waarom hebben cipiers geen verplichte EHBO-cursus en is dit op vrijwillige basis?

-          waarom doen ze er niets mee als ze er een hebben gevolgd?