Cellen zijn vol en enkelbanden zijn op.

 

In België lopen ruim 1600 veroordeelde misdadigers zomaar vrij rond. Dat komt omdat de gevangenissen overvol zitten en de enkelbanden op zijn.

Onder de vrije vogels zijn wel geen seksuele delinquenten en illegalen, maar toch blijft het een onthutsende situatie. Om daar een einde aan te maken, zoekt de overheid dringend een leverancier van kwaliteitsvolle enkelbanden. Op die manier wil de minister het aantal veroordeelden die thuis hun straf mogen uitzitten, uitbreiden van 1100 tot ongeveer 2000. Justitie doet ook wat aan het plaatsgebrek in onze cellen: er zijn bouwplannen en vanaf volgens jaar huren we ook een gevangenis in Nederland.

Maar feit blijft dat vandaag heel wat veroordeelde dieven, dealers en vechtersbazen zonder enige controle rondlopen. Het gerecht, politiemensen en gevangenisbewaarders klagen steen en been over deze straffeloosheid. Wie momenteel minder dan 6 maanden cel krijgt van de rechter, gaat sowieso vrijuit. Bij veroordelingen tussen 6 manden en 3 jaar is er eventueel kans op een enkelband of alternatieve straf. Pas bij een celstraf boven 3 jaar moeten veroordeelden effectief naar de gevangenis. Daarna beslist de strafuitvoeringsrechtbank wanneer zij vrijkomen.