Justitie snijdt 85 topjobs weg

Zo’n 85 procureurs, arbeidsauditeurs en rechtbankvoorzitters moeten door de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen hun mandaat opgeven. Volgens Justitie zal een groot deel van hen op een natuurlijke wijze afvloeien, de rest krijgt een andere functie binnen het gerecht.

Van 27 naar 12 gerechtelijke arrondissementen: dat betekent dat er straks heel wat bazen te veel zullen zijn. Elk van de arrondissementen heeft vandaag immers een procureur des Konings, voorzitters van rechtbanken van eerste aanleg en noem maar op. Straks, bij de hervorming van het gerechtelijk landschap moet dat anders. Zakenkrant ‘De Tijd’ berekende at er 85 korpschefs hun mandaat zullen verliezen. Het gaat om procureurs des Konings, arbeidsauditeurs en de voorzitters van rechtbanken van eerste aanleg, handels-, arbeids- en politierechtbanken. Het totale aantal chefs zou zakken van 182 naar 97.

Mandaat voor 5 jaar

Naakte ontslagen zullen er niet vallen, stelt Margaux Donckier, woordvoerster van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld.). ‘U moet weten dat een aantal van hen op een zucht van het pensioen staat, anderen zullen elders binnen justitie aan de slag kunnen’. Hoe een en ander straks ingevuld wordt, is nog te vroeg om te beantwoorden. ‘Dat is voor een volgende fase’.

Insiders zeggen dat in een aantal ‘megaarrondissementen’- genre Antwerpen, Mechelen en Turnhout - de parketten allemaal hun procureur op een of andere manier zullen houden, maar dat die dan één procureur des Konings boven zich krijgen.

Van grote paniek is er niet meteen sprake. ‘Natuurlijk zullen er postjes verdwijnen, maar een mandaat van procureur des Konings is normaal ook maar voor 5 jaar en slechts één keer verlengbaar. Zij die vrezen straks door de mazen van het net te glippen, zullen het zekere wel voor het onzekere nemen en elders postuleren. Voorts zijn er inderdaad wel wat korpschefs die richting pensioen gaan’.

Klein slagveld

Bij de 5 parketten-generaal kan er hier en daar wel nog een klein slagveld ontstaan. Vandaag zijn er 5 parketten-generaal voor 27 gerechtelijke arrondissementen. De vraag dringt zich of dat niet heel erg veel is als er binnenkort nog maar 12 arrondissementen overblijven. De zittingen van de rechtszaken zullen straks gewoon blijven plaatsvinden in de huidige gerechtsgebouwen, belooft minister Turtelboom. Voor de burgers en hun advocaten zou er dus weinig veranderen.

De minister liet onlangs al weten dat de hervorming voor meer kwaliteit moet zorgen. Vandaag is het immers zo dat magistraten worden toegewezen aan één van de 27 arrondissementen. Daardoor kan er in de kleinere arrondissementen soms een gebrek aan expertise zijn. Door de hervorming zullen de magistraten – rechters en aanklagers – inzetbaar zijn in álle arrondissementen van het hof van beroep dat bij hen hoort. Hetzelfde geldt voor het gerechtspersoneel, zoals griffiers en parketsecretarissen.

BRON: HLM