De «schertsfiguur» Belkacem verdeelt de federale regering. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) is de kritiek van CD&V en sp.a goed zat. Die 2 partijen waarschuwen voor een beleid van willekeur. Ze willen straffen systematisch uitgevoerd zien. «Uitstekend. Dan vraag ik het kernkabinet morgenmeer budget om de straffen onder de 3 jaar systematisch te kunnen uitvoeren», reageert een gepikeerde Turtelboom. «Dat ze consequent zijn en de daad bij het woord voegen.»

De fractieleider van CD&V, Raf Terwingen, en sp.a justitiespecialist Renaat Landuyt vinden dat Turtelboom niet alleen in één geval moet optreden. «Ik wil meer van dat, ook in kleine dossiers», zegt Landuyt. «Laat Turtelboom de rondzendbrief over het niet uitvoeren van kleine straffen gewoon intrekken.» Terwingen beschuldigt de minister er zelfs van dat ze haar rol te buitengaat. « Hij vergist zich. De strafuitvoering is een bevoegdheid van de uitvoerende macht. Als de openbare veiligheid in gevaar is, moet ik handelen», reageert Turtelboom.

«Als ze problemen hebben met mijn aanpak, dat ze dan openlijk zeggen dat ze hem willen vrijlaten of anders middelen genoeg uittrekken om meer straffen te kunnen uitvoeren», aldus Turtelboom. «Het is belangrijk dat de regering zich eendrachtig opstelt en zo een duidelijk signaal geeft aan alle extremisten», voegt voorzitter Alexander de Croo daaraan toe.

 

Staatsveiligheid

Intussen blijft Fouad Belkacem nog zeker 2 weken in voorlopige hechtenis. «Zolang hij in voorlopige hechtenis is, laten we de periode van 6 maanden van zijn straf niet ingaan», zegt Turtelboom. De minister haalt zwaar uit naar de 2 advocaten van Belkacem, Damen en Mary. Ze weten zeer goed dat ik kan optreden en dat die zaak niets te maken heeft met Belkacems voorleiding in het kader van het nieuwe onderzoek.» Turtelboom wil de wettelijke procedures zelfs aanscherpen om «procedureadvocaten geen kans meer te laten om twijfel te zaaien». Turtelboom verklaart ook waarom Belkacem nu wordt opgesloten terwijl hij vorig jaar niet werd aangepakt. «Toen ik nog minister van Binnenlandse Zaken was, beperkte hij zich tot verwerpelijke uitspraken. Maar zijn organisatie is geëvolueerd: ze is nu radicaler en uitgebreider. Hij voert nu ook de daad bij het woord en zijn oproepen krijgen gehoor, zoals in molenbeek is bewezen», aldus minister Turtelboom. «Hij is daardoor een bedreiging geworden voor de openbare orde en de veiligheid van de burgers. Als hij vrij blijft, zou hij gewoon doorgaan», zegt de minister van Justitie. «In de vergaderingen van het crisiscomité gaat het regelmatig over hem. Ook de Staatsveiligheid dringt aan op actie.»

Conclusie: Annemie Turtelboom wil Fouad Belkacem zo lang mogelijk in de cel houden. Behalve de straf van 6 maanden die ze weldra daadwerkelijk zal laten uitvoeren, heeft Belkacem nog beroep aangetekend tegen een veroordeling bij verstek tot 8 maanden en tegen zijn recente straf tot 2 jaar, waarvan een jaar effectief. Als het gerecht tijdig zijn werk doet, dreigt de voorman van Sharia4Belgium ook al die andere straffen te moeten uitzitten. Men kan hem dan zijn nationaliteit afnemen en hem vervolgens uitleveren aan Marokko, waar hem 8 jaar cel wacht als drugsdealer. Als het een beetje tegenzit voor Fouad Belkacem, kan hij voor een jaar of tien achter de tralies verdwijnen.

 

                                                                                                 BRON: HLM

                                                                                                 13-6-2012