‘Wie naar pers lekt, verdient celstraf’

 

Yves Liégeois, procureur-generaal van het hof van beroep in Antwerpen, is de lekken van gerechtelijke onderzoeken in de pers beu. In zijn mercuriaal – de traditionele jaarlijkse boodschap waarmee het parketjaar wordt geopend – stelde de magistraat gisteren dat ‘professionele medewerkers van het gerecht die hun beroepsgeheimen schenden, tot 5 jaar cel verdienen’.

 ‘Er lijken ook afspraken tussen ambtenaren en de pers te bestaan: in ruil voor het aanbrengen van informatie wordt de berichtgeving gekleurd. Dat mag gerust  vergeleken worden met corruptie en het zou de moeite lonen om dit als een misdrijf aan het Strafwetboek toe te voegen’, zegt Liégeois.

 Opvallend is dat Liégeois vorige week nog maar in de pers is gekomen door het uitlekken  van een klacht van diamantprocureur Pater Van Calster tegen de procureur-generaal wegens schriftvervalsing.

 Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open-VLD) vindt niet dat er zwaardere sancties moeten komen voor het schenden van het beroepsgeheim. Volgens haar zijn er andere prioriteiten.

 

Teveel werk in Brussel

 

 De nieuwe Brusselse procureur-generaal, Lucien Nouwynck, verraste gisteren dan weer door het nieuwe gerechtelijke jaar niet in te zetten met de voorlezing van een mercuriaal, nar eigen zeggen had hij te veel werk. ‘De instroom aan nieuwe zaken is enorm toegenomen, terwijl er geen ieuwe magistraten zijn bij gekomen’, aldus Nouwynck.

 

                                                                                                     BRON: HLM

                                                                                                     4-9-2012