Deuren van Cellen gaan automatisch open bij stroomonderbreking

Spiegelglas verkeerd gemonteerd: boeven zien agenten i.p.v. andersom. Het gloednieuwe gerechtsgebouw in Luik vertoont enkele zware mankementen, die de veiligheid rechtstreeks in het gedrang brengen. Zo gaan de deuren van alle 56 cellen automatisch open bij een stroomonderbreking. Het oude gerechtsgebouw zal dus nog even dienst moeten doen.

YVES BARBIEUX / Zeven jaar heeft de bouw van het nieuwe justitiepaleis in Luik geduurd. Het Luikse gerecht zou eindelijk de gedetineerden in moderne cellen kunnen stoppen, alvorens zij in een moderne zittingzaal voor de rechter moeten verschijnen. Maar wat blijkt? Het gebouw vertoont liefst 8 pijnpunten die de veiligheid ernstig in het gedrang brengen of de werking zwaar verstoren.

Zo blijkt dat de elektronische sloten van alle 56 cellen in het gebouw automatisch opengaan als de elektriciteit uitvalt. Die cellen vertonen nog een andere essentiële fout. Het veiligheidsglas in de celdeuren is uitgevoerd in spiegelglas (kostprijs: 35.000 euro per cel), maar het spiegelende gedeelte is aan de verkeerde kant van de deuren gemonteerd. In plaats van de gedetineerden in de gaten te kunnen houden zonder zelf gezien te worden, krijgen de bewakers alleen hun eigen spiegelbeeld te zien.

Poort te laag

En daar stopt het niet bij. De garagepoort waarlangs de gevangenen het gerechtsgebouw binnen worden gereden, is niet hoog genoeg om alle modellen van celwagens door te laten. “Geen sprake van dat wij de gedetineerden in een onbeveiligde omgeving uit de wagens zouden halen om ze naar de cellen over te brengen’, reageren de bewakers. En ook de elektronisch beveiligde sloten van heel wat bureaus blijken (nog) niet te werken.

De valse start van het nieuwe gerechtsgebouw is Marc Dewart, eerste voorzitter van het Luikse hof van beroep, een doorn in het oog. “Het is onbegrijpelijk dat deze mankementen niet tijdig zijn verholpen’, zei hij. ‘Sommige zijn al weken of zelfs maanden gekend. En toch heeft men er niets aan gedaan. Wij weten zelfs niet wanneer de problemen opgelost zullen zijn’.

De aanpassingen zouden 2 maanden in beslag nemen. Maar die werken kunnen pas van start gaan wanneer de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie beslist hebben wie de factuur zal betalen. In afwachting worden de gedetineerden dan maar opgevangen in de krappe cellen van het oude gerechtsgebouw.

BRON: HMB
4 september 2012