GENT - Ons land is voor de tweede keer in een jaar tijd door het Europees Mensenrechtenhof veroordeeld tot een schadevergoeding voor de manier waarop het met geïnterneerden omgaat.

Luc B. (49) werd van midden jaren '80 tot eind jaren '90 verschillende keren veroordeeld, onder meer voor de verkrachting van een minderjarige. Een commissie oordeelde in 2004 dat de man ‘geen controle had over zijn seksualiteit en ook totaal geen verantwoordelijkheidsbesef toonde'. Luc B., die een verstandelijke handicap had, werd geïnterneerd en geplaatst in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Gent en later van Merksplas, telkens tijdelijk, tot een aangepaste opvang voor hem werd gevonden. Maar alle instellingen waar Luc B. naartoe wilde, weigerden hem omdat ze oordeelden dat hij een te groot risico was.

De man verbleef zo zeven jaar lang in gevangenissen, terwijl hij daar volgens alle rapporten niet thuishoorde. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kent hem daarvoor 15.000 euro schadevergoeding toe en nog eens 9.000 euro onkosten. Dat bevestigde zijn advocaat Walter Van Steenbrugge gisteren. Eind vorig jaar werd ons land ook al eens door Europa veroordeeld nadat een 28-jarige psychiatrische patiënt zich in 2001 had verhangen in zijn cel de Gentse gevangenis.

In de Belgische gevangenen zitten ongeveer 1.100 geïnterneerden. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wijst er in een reactie op dat in Gent de bouw is gestart van een forensisch psychiatrisch centrum en dat er nog zo'n centrum in Antwerpen komt. Beide zijn samen goed voor zowat 450 extra plaatsen. Dat zou de meest dringende nood moeten lenigen.

 

Bron: De Standaard