Het is hoogst ongezien dat de rechterlijke macht de wetgevende en plein public probeert te ‘sturen', maar gisteren stond er dan ook een erg beladen stemming op de agenda van de Kamer: het bekritiseerde wetsontwerp van minister Turtelboom om de voorwaardelijke invrijheidstelling te verstrengen.

 

Net voor het begin van de plenaire vergadering ontving Kamervoorzitter André Flahaut de delegatie. Onder hen advocaten, professoren, vertegenwoordigers van de Liga voor Mensenrechten en van verenigingen als ASM (Association Syndicale des Magistrats) en M&M (Magistratuur en Maatschappij). Eerder had ook de Hoge Raad voor de Justitie al kritiek geuit op de tekst.

‘Ze hebben mij een nota overhandigd vol inhoudelijke argumenten, met de bedoeling de goedkeuring van de tekst in zijn huidige vorm te verhinderen', zei Kamervoorzitter Flahaut. Daar bleek evenwel geen voldoende draagvlak voor te vinden. ‘Dat is de scheiding der machten', reageerde Turtelboom zelf in Villa Politica . Rond 19.30 uur vond de stemming plaats. De meerderheid stemde zoals verwacht vóór het ontwerp, de oppositie tegen.

Oppositiepartij Groen is verbolgen. ‘Moeilijke dossiers loodst de meerderheid met een rotvaart door het parlement, zonder hoorzittingen', zegt fractieleider Stefaan Van Hecke.

Belangrijk om te weten: maandag verschijnt Marc Dutroux voor de strafuitvoeringsrechtbank. De strengere termijnen gelden alleen voor nieuw veroordeelden, maar Turtelboom zal wel al kunnen uitpakken met een wet om ‘zware criminelen voortaan lang genoeg achter de tralies te houden.'

 

bron: De Standaard.