Verkrachte vrouw moet 5.000 euro betalen omdat dader onvindbaar is.

 

Een jonge Brusselse vrouw die klacht indiende na een verkrachting, moet nu zelf de 5.000 euro gerechtskosten betalen. Reden? De politie kon de dader niet klissen.

De vrouw werd op een avond eind 209 vlak bij haar woonst in Schaarbeek brutaal verkracht. De vrouw stapte diezelfde avond naar de politie om een klacht in te dienen. In het ziekenhuis werden de nodige vaststellingen gedaan.

Onbruikbare sporen

Haar advocaat ontdekte dat de politie elf maanden na de verkrachting de jeansbroek van de vrouw nog steeds niet op sporen onderzocht. Hij drong bij de onderzoeksrechter aan op een DNA-test. Dat bleek uiteindelijk niet meer mogelijk: na al die tijd bleken de sporen onbruikbaar. Even zou er een verdachte in beeld geweest zijn, maar zijn schuld kon niet bewezen worden bij gebrek aan DNA-materiaal om te vergelijken.

Der Brusselse raadkamer sloot daarop het onderzoek af, omdat de dader onvindbaar bleef. Dezelfde rechter veroordeelde de vrouw tot het betalen van de gerechtskosten – wat gebruikelijk is als iemand als burgerlijke partij een rechtszaak verliest. Doordat de vrouw op een DNA-test had aangedrongen, waren de kosten opgelopen tot 5,140 euro.

‘Maar omdat de politie door een fout de daders niet heeft gevonden, heeft mijn cliënte haar zaak toch niet verloren?’ vindt advocaat Laurent Kennes. Hij tekende beroep aan.

Vrouwenorganisaties vrezen dat dit vonnis slachtoffers zal afschrikken om klacht in te dienen.

                                                                                                            BRON: HMB

                                                                                                             4-2-2013