In Vlaanderen en Brussel troffen parket en verdachte in minstens 14 zaken een regeling volgens de ‘verruimde minnelijke schikking’.

Volgens cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft de Belgische staat al ruim 66,5 miljoen euro in het laatje gekregen via de zogeheten ‘wet op de verruimde minnelijke schikking’.

Bron: De Standaard

Die bepaalt dat criminelen met de openbaar aanklager een deal kunnen maken bij misdrijven waar tot twintig jaar cel op staat. De voorwaarde is wel dat er geen slachtoffers zijn, zoals bij een moord of aanranding.

De bedoeling van die schikking is vooral om ingewikkelde dossiers rond sociale of fiscale fraude af te handelen zonder dat het tot een jarenlang proces hoeft te komen dat verzandt in een procedurestrijd.

Turtelboom gaf de bedragen van de schikkingen vrij in de Kamercommissie Justitie op vraag van Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke. Ze ging enkel in op Vlaanderen en Brussel.

Het Antwerps parket sloot in één zaak een deal van maar liefst 39,2 miljoen euro. Het gaat om een onderzoek naar grootschalige belastingsfraude die eind jaren negentig georganiseerd werd door een Belgische filiaal van de Franse bank Société Générale. De bank hielp haar cliënten bij het oprichten van zogenaamde kasgeldvennootschappen. Uiteindelijk betaalde de bank in 2011 na onderhandelingen een minnelijke schikking.

Daarnaast waren er nog drie kleinere zaken van een paar duizend tot honderdduizenden euro’s.

Ook in het rechtsgebied Brussel is er één zaak van 22,2 miljoen die daar ongeveer de hele rekening (van 25,7 miljoen) maakt. Die draaide rond de miljardair Patokh Chodiev, die samen met twee vennoten zwarte commissielonen wit wilde wassen.

In Oost- en West-Vlaanderen tenslotte ging het om 193.000 euro.

Specialisten plaatsen wel enkele kanttekeningen bij de cijfers van de minister. Zo zou bijvoorbeeld zeker de helft van het bedrag dat Société Générale terugbetaalde niet het gevolg zijn van die schikking. De bank betaalde vroeger al 31,5 miljoen terug aan de fiscus.

‘In haar antwoord op mijn vraag heeft Turtelboom bovendien haar eigen rondzendbrief tegengesproken’, vindt Van Hecke. ‘Daarin staat dat de fiscus zijn schriftelijk akkoord moet geven voor de regeling. De minister zegt dat dat volgens de wet niet nodig is.’