De Vlaamse overheid schakelt imams in om geradicaliseerde moslimgevangen die in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating te ‘de-radicaliseren’. Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stelt het project ‘Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering’ voor in Knack. Het project viseert specifiek gedetineerden die voorwaardelijk vrij kunnen komen. Men wil hierbij met de hulp van gematigde imams radicale moslimgevangenen op andere gedachten dan de jihad brengen.

Met het project ‘Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering’ wil Vandeurzen ex-gedetineerden op andere paden dan de jihad brengen of behouden. Het project zal 174.000 euro kosten en wordt gecoördineerd door twee imams: Saïd Aberkan, hoofd-islamconsulent van het Vlaamse gevangeniswezen en Khalid Benhaddou, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams.
Het project kan bepaalde verplichte probatievoorwaarden koppelen aan een vervroegde invrijheidstelling. “Denk concreet aan gesprekken in een neutrale omgeving, minstens tien uur verspreid over verschillende sessies”, aldus Benhaddou:“[We] gaan […] ook een opleiding over islam en jihadisme geven in Justitiehuizen en binnen het Agentschap Jongerenwelzijn”.
Aanslag Luik verhit debat over radicale moslimgevangenen
Afgelopen dagen was er heel wat politieke controverse rond Benjamin Herman, de radicale moslimbekeerling die tijdens zijn penitentiair verlof drie mensen doodde in Luik. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde na de aanslag in Luik voor om terroristen en moslimextremisten in de gevangenis te laten zolang er sprake is van een terreurdreiging. Justitieminister Koen Geens (CD&V) – die zich “niet persoonlijk” maar wel “politiek verantwoordelijk”achtte voor de aanslag in Luik – schoot dit voorstel echter af: “Ik wil geen Guantanamo creëren in België.”
Vorige week dinsdag brak de hel los in Luik. Benjamin Herman opende het vuur op twee agentes en een voorbijganger, met dodelijke afloop voor de drie slachtoffers. De dader – die gehoord werd “Allahu akbar!” te roepen – werd hierna doodgeschoten door de anti-banditismebrigade van de politie. Herman bleek een moslimbekeerling te zijn die tijdens zijn verblijf in de gevangenis vorig jaar radicaliseerde. Onderzoekers troffen in de cel van Herman onder andere een Koran en een gebedskleed aan. Herman stond onder invloed van twee radicale moslims in de gevangenis, waaronder een IS-ronselaar.