Belgische gedetineerden in de Tilburgse penitentiaire inrichting dreigen met opstanden, hongerstakingen, ontsnappingen en zelfs gijzelingen van Nederlandse cipiers als er niet snel een einde komt aan het strenge gevangenisregime.
Dat blijkt uit telefoongesprekken en brieven die de gevangenis uit zijn gesmokkeld. De Belgen zijn onlangs naar de voormalige Koning Willem II-kazerne in Tilburg overgeplaatst vanwege een cellentekort in hun vaderland. Een groot aantal van de vierhonderd gevangenen zegt gedwongen te zijn overgebracht naar Tilburg, terwijl de afspraak was dat dit op vrijwillige basis zou gebeuren.


Maaltijden

De gedetineerden zijn ontstemd over de leefomstandigheden, omdat ze overdag langer in hun cel moeten blijven zitten, geen vers bereide maaltijden krijgen, 's ochtends al om kwart voor zes worden gewekt en sporadisch bezoek mogen ontvangen. Ook balen ze van het ontbreken van een gevangenisarts, uniforme kleding en van het gemis van Vlaamse en Franstalige tv-zenders.

"De angst voor gijzelingen en ontsnappingen is groot onder de Nederlandse cipiers", zeggen bronnen binnen de inrichting. "Het is wachten op de eerste opstanden." De Franstalige Liga voor Mensenrechten heeft al aangekondigd om bij het Grondwettelijk Hof in België bezwaar aan te tekenen tegen de transfer van Belgen naar Tilburg. Het Directoraat-generaal van het Gevangeniswezen in Brussel zegt dat er nog veel kinderziektes zijn. "Tilburg is nog geen maand open. Natuurlijk heb je te maken met aanpassingsproblemen, grote cultuurverschillen en ontevreden gedetineerden", zegt woordvoerder Laurent Sempot. "Belgische gevangenen hebben geen keuze om een overplaatsing te weigeren." België kampt met een cellentekort voor 2000 criminelen. De Tilburgse gevangenis valt vanaf deze maand volledig onder de Belgische autoriteiten en binnen de penitentiaire inrichting geldt een Belgisch regime. De Nederlandse justitie kan en mag als gevolg van die status, niet ingrijpen. AbvaKabo-bestuurder voor gevangenispersoneel, Jan-Willem Dieten, erkent dat gedwongen overplaatsingen van Belgen naar Tilburg gevolgen kunnen hebben voor het gevangenisklimaat.