Minister van Justitie Turtelboom (Open VLD), wil de Salduz-wet niet uitbreiden, zoals de advocaten willen.

 

De minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD), erkent dat de nieuwe Salduz-wet nog kinderziektes vertoont, maar wil de wet ‘de tijd geven om zich te zetten’. Dat zei ze zondag in De Zevende Dag op Eén, in een reactie op de omstreden omzendbrief van het Brusselse parket.

Eerder deze week ontstond heel wat commotie over een omzendbrief van het Brusselse parket, met daarin een hele reeks misdrijven waarvoor de dader niet langer meteen verhoord hoeft te worden. Minister Turtelboom liet weten dat ze over een maand zal evalueren. ´Ik vind dat een minister van Justitie niet op elk incident onmiddellijk moet reageren´, zo verklaarde Turtelboom haar radiostilte zondag.

Voor het beroep van de Orde van Vlaamse Balies bij het grondwettelijk Hof over de Salduz-wet heeft Turtelboom minder begrip. ´Als de wet nog uitgebreid moet worden en een verdachte een advocaat moet krijgen bij ieder verhoor, zoals de advocaten vragen, dan wordt het onbetaalbaar.´

Gevangenis

Turtelboom wil er ook voor zorgen dat de gevangenisstraffen van minder dan 3 jaar voortaan worden uitgevoerd. ‘Dat gebeurt nu niet, en dat is niet uitlegbaar’, zei ze. Dat betekent dat er nog heel wat gevangenisplaatsen bij moeten komen.

Concreet plant de regering-Di Rupo 4 nieuwe gevangenissen, een plan dat al door de vorige

regering op gang getrokken werd. Intussen zitten de dossiers voor Beveren en Dendermonde echter geblokkeerd. Turtelboom hoopt dat er snel een deblokkering komt.

‘Onze gevangenissen zijn immers niet aangepast aan deze tijd en we hebben er onvoldoende’, klonk het.