Op 8 Oktober 2009 werd een gedeelte van uitzending van Koppen op VRT Eén besteed aan opleiding en cursussen in de gevangenis van Leuven- Centraal .

Leuk iniatief van de programmamakers zou je in eerste instantie denken . De mensen buiten kunnen nu ook zien dat we niet alleen in Hotel Prison verblijven maar dat we ook kansen aangeboden krijgen en deze ook grijpen .

Echter de uitzending bleek "een reclamespotje "te zijn van de Vlaamse overheid . Ze had immers geld uitgetrokken om tien minuten "reclame "op televisie te krijgen . De televisieploeg is ruim 5 dagen werkzaam geweest binnen de muren (m.i duur betaalde minuten )

De uitgezonden interviews met gedetineerden zijn sterk verknipt , en dus op deze wijze de waarheid verdoken blijft . Zodat naar buiten toe de zon steeds weer blijft schijnen, er witte rook uit de schoorsteen komt en het niet zal regenen boven Leuven - Centraal (misschien is dit wel een beetje cryptisch, maar je hoeft hiervoor niet gestudeerd te hebben on dit te begrijpen )

Wel aan het woord de "modelgevangene"die goed betaalde lessen geeft (een gave in de gevangenis ontdekt ) in moeilijke woorden die de aanwezige cursisten niet begrijpen , die studeert op zijn cel , waar buiten opnametijden geen PC en boeken aanwezig zijn en leeft als een 'monnik' maar wel liefst Cartier en Gucci draagt en met Kerstmis , ja hij wel , ganzelever en hazenpeper eet met aangepaste wijnen ! En bovendien een vergoeding krijgt waar buiten de muren een kleine zelfstandige jaloers op zou zijn .

Een gewone alledaagse gedetineerde krijgt niet de mogelijkheid om lessen te geven aan medegedetineerden , ook niet als dit gratis is en aan minder behoeftigen in de gevangenis (en later ook terug in de maatschappij) schrijven , lezen en rekenen wil aanleren .
De gedetineerde die lessen volgt i.p.v. te werken krijgt een vergoeding van 0.62 Eurocent / uur (!!) zal zijn husiwerk maken in zijn cel zonder accomodatie in gewone kleurloze gevangeniskledij en met de feestdagen gewoon eten wat de pot schaft .

Ja, leren in de gevangenis heeft zo zijn voordelen en dit mag zeker worden uitgedragen . Het is alleen jammer dat vanuit justitie er geen individuele reclasseringsplannen bestaan voor mensen die opleidingen zouden moeten volgen voor hun toekomst buiten . Of verplichte relatiecursussen of psychi(atri)sche therapieën worden geëist tijdens de detentie . Een ander gemis is een beperkt gebruik van het internet t.b.v. opleidingen en studies . Er liggen nog vele braakliggende terreinen open op dit gebied . En de boer ( of moet ik zeggen de gedetineerde ), hij ploegde en ploeterde voort .