Internering

Advocaat eist dat psychisch zieke gevangenen terecht in instelling.

Het Europees voor de Rechten van de Mens veroordeelde ons land omdat het een geïnterneerde 7 jaar lang had opgesloten gezeten zonder enige therapie. Advocaat Walter van Steenbrugge wil een dwangsom eisen van de staat als zijn cliënt niet snel in een gepaste instelling terecht kan, zoals het hof beveelt.

Meester Walter van Steenbrugge verdedigde Luc B. (49), die eerder was veroordeeld voor diefstal, wapenbezit en verkrachting van minderjarig dochtertje.

Het Europees Hof in Straatsburg gaf Luc B. gelijk. "Een vrijheidsberoving van iemand die psychiatrisch ziek is kan alleen in een kliniek of een zorginstelling, niet in een gevangenis.

Als dat toch gebeurt, dan is die vrijheidsberoving onwettig", besloot Straatsburg. Luc B. kreeg van Straatsburg €24.000,-- schadevergoeding. Hij had €155.000,-- gevraagd.

Kort geding

Daarmee is de kous niet af. Van Steenbrugge wacht nu tot 22 oktober om te zien of de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij, die de internering uitvoert, Luc B. in een privé instelling plaatst. "Als dat niet gebeurt, dan stap ik naar de kortgedingsrechter om dat af te dwingen en eis ik een dwangsom van 1000 euro per dag vertraging. De kortgedingsrechter moet immers de rechtspraak van Straatsburg volgen."

Acht nieuwe zaken.

Meester Peter Verpoorten uit Turnhout heeft 8 soortgelijke zaken van geïnterneerden die in de gevangenis verblijven zonder therapie, in behandeling in Straatsburg, Daarin vraagt hij in totaal liefst 1,5 miljoen euro schadevergoeding. Er is nog geen uitspraak, omdat deze 8 zaken allen gaan over niet behandeling van geïnterneerden, maakt hij en goede kans. Hoewel uiteraard ieder geval kan verschillen, Want Straatsburg gaf ook al eens een geïnterneerde ongelijk in de zaak De Schepper. En als deze rechtszaken nog lang blijven duren, dan zullen de nieuwe instellingen open zijn, en de geïnterneerden misschien opgenomen. Maar ook dan is nog een schadevergoeding mogelijk.
Verpoorten heeft naast deze 8 zaken nog eens een 15-tal zaken ingediend in Straatsburg waarin nog geen schadeclaim is gevraagd. Maar dat zal later nog wel gebeuren. "Een vrijheidsberoving van een psychiatrisch ziek persoon kan alleen in een zorginstelling. Wordt die persoon opgesloten in een gevangenis, dan is de vrijheidsberoving onwettig", aldus Walter van Steenbrugge, advocaat.

BRON: Gazet van Antwerpen
8-10-2012