‘Dutroux wil circus zelf niet’

Seriemoordenaar wou vandaag liever in gevangenis blijven

Kindermoordenaar Marc Dutroux heeft zelf gevraagd om zijn verzoek voor een voorwaardelijke vrijlating met een enkelband in de Nijvelse gevangenis te kunnen doen. En niet in het Brusselse justitiepaleis, waar hij vandaag wordt voorgeleid.

‘Ik heb op 4 januari een fax verstuurd naar de rechtbank met de vraag om de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis te laten plaatsvinden’, zegt Dutroux’ advocaat Pierre Deutsch. In heel België worden zulke zittingen systematisch in de gevangenis gehouden. ‘Twee weken geleden kreeg ik een antwoord: volgens de Brusselse rechtbankvoorzitter is de zaal in de gevangenis te klein om alle slachtoffers binnen te laten’.

Het bezoek van de volksvijand aan Brussel brengt vandaag een enorme “machtsontplooiing” op de been, waarvoor bijna tweehonderd agenten worden ingezet. Volgens de politievakbonden bedraagt de kostprijs daarvan 50.000 euro. ‘Marc heeft dit enorme circus niet gewild’. Zegt advocaat Deutsch. Bij een zitting in de gevangenis was één extra cipier in de zaal voldoende geweest.’

                                                                         BRON: HNB 4-2-1013