Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft elf nieuwe snelrechters aangesteld. Zij werken vanaf oktober in de snelrechtbanken die in alle provinciehoofdsteden en in Brussel en Eupen worden opgericht. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De Vereniging van Onderzoeksrechters vraagt zich af of de straffen ook zullen worden uitgevoerd

.Turtelboom maakte vorige zomer 2,7 miljoen euro extra vrij om snelrechtkamers op te richten in de nieuwe, veel grotere gerechtelijke arrondissementen: in alle provinciehoofdsteden en in Brussel en Eupen. Snelrechtbanken zijn rechtbanken waar daders van "kleine criminaliteit" binnen de twee maanden verschijnen. Hierdoor wordt vermeden dat "gewone" rechtbanken verder overbelast worden.

"Over hooguit anderhalve maand zullen in acht van de twaalf gerechtelijke arrondissementen daders berecht worden binnen de twee maanden na hun dagvaarding, maar doorgaans al na enkele weken", zegt Turtelboom in Het Laatste Nieuws. In de andere vier arrondissementen, waaronder Brugge, ontbreekt nog een substituut. "De aanstelling van snelrechters voor het hele land past in ons streven naar een betere en snellere strafuitvoering", aldus Turtelboom. "Zo pakken we het gevoel van straffeloosheid aan."

Worden straffen ook uitgevoerd?

Karel Van Cauwenberghe van de Vereniging van Onderzoeksrechters is tevreden dat kleine criminaliteit veel sneller bestraft zal worden, maar vraagt zich af of de straffen ook zullen worden uitgevoerd.

"Men zal moeten zien of de straf die wordt opgelegd door de snelrechtbanken, ook zal uitgevoerd worden. Ondanks de vele inspanningen die er al geleverd zijn, blijft dit een probleem", zei hij in het radionieuws.