Assisenprocessen zullen voortaan ook in de gevangenis kunnen plaatsvinden.
In de nieuwe gevangenis van Beveren, die binnenkort opengaat, is er een zaal waar assisenzaken en andere processen kunnen plaatsvinden.
Minister van Justitie Turtelboom wijst op de voordelen, maar de magistraten en advocaten zijn het idee niet erg genegen.
"We willen inderdaad meer zittingen laten doorgaan in de gevangenissen zelf. Het bespaart enorm op kostprijs, maar het is ook veel veiliger," aldus minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) Turtelboom, die verwijst naar de veiligheidsmaatregelen die nodig waren om Dutroux te laten overbrengen naar het Justitiepaleis in Brussel: "Een groot veiligheidsrisico, een hoge kostprijs. Dat willen we met deze maatregel vermijden."
"Je staat al met één voet in het graf"
Veel magistraten reageren verrast. Bovendien hebben ze principiële bezwaren, zegt Nico Snelders van het Antwerpse hof van beroep: "Alleszins is er daar geen overleg over geweest, en de meesten van mijn collega's, mijzelf incluis, vinden dat geen goed idee. U moet weten dat iemand die voor een rechtbank komt het vermoeden van onschuld geniet. En als je dat dan houdt in de gevangenis is dat misschien toch al wel een deel weg. Het lijkt wel of dat men als beklaagde met één voet in het graf staat."
Ook de Orde van Vlaamse Balies, die de advocaten vertegenwoordigt, is tegen assisenprocessen in de gevangenis. in "Terzake" zegt advocaat John Maes dat hij het een vreselijk idee vindt om recht te spreken in gevangenissen. "Gevangenissen dienen om mense op te sluiten, en daartegenover staat de rechtspraak die in volle onafhankelijkheid gebeurt in een gerechtsgebouw", zegt Maes. In een gevangenis is het vermoeden van onschuld meteen aangetast, stelt hij nog.
Turtelboom is het daar niet mee eens. Ze wijst erop dat de zittingszaal in de nieuwe gevangenissen is ondergebracht in het administratief gedeelte, men komt dus niet in het cellencomplex. Het gaat bovendien om mensen die in afwachting van hun proces al in de gevangenis verblijven.
Rechtszaken tegen mensen die voorlopig vrij zijn gebeuren verder in het gerechtsgebouw. Bovendien ligt de eindbeslissing of een proces al dan niet in de gevangenis doorgaat bij de voorzitter van de rechtbank. "Het is niet zo dat we morgen alle justitiehuizen gaan sluiten", zegt de minister nog.
Bron: De Redactie.be