Assisenproces in Tongeren van start over drievoudige moordpartij tussen rivaliserende motorbendes

'Ik heb de lijken gedumpt, maar de slachtoffers niet doodgeschoten.' Dat zegt Hells Angel Ali I. (40), die beschuldigd wordt van de moord op drie Outlaws. Een kroongetuige beweert echter dat I. de avond van de feiten aan hem bekende dat hij 'drie mensen had gedood'. Wie spreekt de waarheid? Dat is de inzet van het assisenproces tegen de ex-garagehouder.

Het proces tegen Hells Angel Ali I. kan vandaag eindelijk echt van start gaan met de voorlezing van de 90 bladzijden lange akte van beschuldiging en een eerste ondervraging van de beschuldigde. De ex-garagehouder kreeg gisteren nog gelijk tijdens een kort debat over procedurekwesties. Twee pv's van ondervragingen van hem zullen uit het strafdossier worden gehaald omdat ze destijds werden afgenomen zonder bijstand van een advocaat. Dat zal echter niet veel invloed hebben op de procesgang, die vermoedelijk een kleine maand zal duren. Ali I. staat terecht voor doodslag op de 'full members'-Outlaws Fred Put (52) en Jef Banken (58) en sympathisant Michael Gerekens (28). De bloederige schietpartij vond plaats op vrijdagavond 20 mei 2011 in Maasmechelen, tijdens de openingsreceptie van de bandencentrale van Carlo D., beginnend lid van de afdeling van de Hells Angels in Genk. De latere slachtoffers hadden er lucht van gekregen dat er tijdens die receptie 'rooien' (Hells Angels) aanwezig zouden zijn. Outlaws hebben er naar eigen zeggen de pest aan dat Hells Angels hun 'territorium' (voor misdadige activiteiten) binnendringen, in casu Maasmechelen. "En dus gaan we daar eens tamtam maken", vertelde Put in het café van Bankens vriendin, waarna het gezelschap naar Maasmechelen reed. En nog: Put vond het niet kunnen dat zijn vroegere vriend Carlo D., aan wie hij ooit minstens 10.000 euro had gegeven, met de Hells Angels sympathiseerde.

Omerta

Put en co. reden ter plaatse met een bestelwagentje, waarna vrijwel onmiddellijk een vuurgevecht plaatsvond tussen de Outlaws en de Hells Angels. Resultaat: een Hells Angel werd getroffen door een kogel in de schouder, de drie Outlaws werden met in totaal 21 kogels afgemaakt in de Citroën Berlingo. Beschuldigde I. reed met de lijken vervolgens naar de Zuid-Willemsvaart en probeerde met de auto in het water te rijden, maar die bleef hangen op de oever. Ondanks doortastend onderzoek stootte de recherche op de omerta bij de Hells Angels, de Outlaws en ook de kennissen van de slachtoffers en de daders. Iedereen is bang voor iedereen, en velen hebben ook zelf iets te verbergen. De politie ontving twee weken na de feiten via via wel informatie over de betrokkenheid van Ali I., die aangeduid werd als 'de schutter'. Speurders ontdekten door telefonieonderzoek dat I. kort na de schietpartij meerdere contacten had met S.A., medewerker van zijn garage. Na veel treuzelen legde S.A. een cruciale getuigenis af over het aandeel van I.. Het gerecht beloofde S.A. dat hij beschermd zou worden. "I. kwam pas een maand voor de feiten in contact met de Hells Angels", zegt de kroongetuige. "Hij was meteen volledig gefocust op de motorclub, kwam nog enkel naar huis om te slapen en werkte niet meer in zijn garage. Hij droeg constant een wapen en werd door de Hells Angels aangesteld als bewaker en portier."

Grijns op het gezicht

En over de avond van de feiten: "I. belde me rond 23.30 uur op. Ik moest hem gaan ophalen in Maasmechelen. Toen ik hem vroeg wat er gebeurd was, antwoordde hij dat hij zopas drie mensen gedood had. Hij had een grijns op zijn gezicht en was zeker niet in paniek." S.A. ging de volgende dag gewoon werken in de garage van Ali I.. "Achter het gebouw stond een olieton, met resten van verbrande schoenzolen. Ik denk dat I. zijn schoenen en zijn kleren had verbrand die hij de avond voordien gedragen had. Hij vertelde me nog dat hij geschoten had nadat eerst een van de slachtoffers gevuurd had. Het moordwapen gaf hij daarna aan de voorzitter van de Hells Angels. Na de arrestatie van I. vroeg zijn vrouw me om munitie en een gsm weg te doen." Ali I. spreekt S.A. formeel tegen. "Hij legde belastende verklaringen af in de hoop dat ik zou worden aangehouden en dat hij mijn garage zou kunnen overnemen", zegt de beschuldigde. Pas toen Ali I. geconfronteerd werd met de aanwezigheid van zijn genetisch materiaal in het bestelwagentje van de slachtoffers, legde hij gedeeltelijke bekentenissen af. "Ik heb de lijken gedumpt en sporen gewist, maar ik heb hen niet doodgeschoten", klonk het samengevat. Harde bewijzen dat I. daadwerkelijk de schutter was, zijn er niet. Insiders verwachten ook niet dat er tijdens het proces nog nieuwe getuigenissen zullen worden afgelegd. Iedereen die iets weet, zal zwijgen. S.A. moet op 26 januari komen getuigen, met de daver op het lijf. Het wordt een bijzonder spannende dag voor deze man die kennelijk eerder al bedreigd werd. De jury moet begin februari de knoop doorhakken. Zullen de gezworenen de kroongetuige geloven, of eerder de beschuldigde? Een delicate keuze.

 

Bron: De Morgen 13/01/15