Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid "le fou", blijft op vrije voeten. De man was eind november vrijgelaten uit de gevangenis om medische redenen, maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had daar verzet tegen aangetekend.
Dat verzet is nu verworpen door de rechter.

Volgens de advocaat van Bamouhammad, Marc Nève, is het besluit van de rechter meer dan terecht. "De rechtbank heeft zijn verantwoordelijkheden opgenomen tegen de willekeur van het ministerie, tegen de willekeur van de penitentiaire administratie. Mijn cliënt werd jarenlang op een ellendige manier behandeld en is er helemaal kapot van."

Minister Geens onderzoekt nog of hij in beroep gaat tegen het vonnis.

Wie is Farid "le fou"?

Farid Bamouhammad is een Fransman van Algerijnse origine. In 1997 werd hij veroordeeld tot 13 jaar cel voor moord en poging tot moord. Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk.
In januari 2000 gijzelde hij in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld.

in 2005, tijdens een dag penitentiair verlof, gijzelde hij zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt. Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast.
Voor die gijzeling en de poging tot doodslag op een politieagent werd hij in 2007 tot tien jaar cel veroordeeld.

Bamouhammad zat zijn straffen uit in verschillende gevangenissen en veroorzaakte telkens sociale onrust bij de cipiers. Hij werd daarom regelmatig in eenzame opsluiting vastgehouden.
Begin dit jaar kreeg hij een schadevergoeding van 11.000 euro voor de "onterende behandeling" die hij in 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Ittre.

 

De Redactie 19/01/15