BRUSSEL - In de vrouwengevangenis van Berkendael is een cipier bij wijze van afscheidsritueel door haar collega’s uitgekleed en besmeurd met ketchup.

Het slachtoffer, dat zesentwintig is, was zondagavond bezig aan haar laatste dag als cipier in de vrouwengevangenis van Berkendael. Ze was nog maar pas begonnen als ‘penitentiair bewakingsassistent’. Haar stage was nog bezig.

‘De jonge vrouw had beslist om Berkendael te verlaten en in de vlakbij gelegen mannenafdeling van Vorst te gaan werken omdat ze vroeger al was gepest’, zegt Luc Neirynck van de christelijke vakbond ACV, die het verhaal naar buiten bracht.

Een groep van een tiental vrouwelijke bewakers besloot om haar bij wijze van afscheidsritueel uit te kleden en in te smeren met ketchup, mosterd en mayonaise.

Neirynck: ‘De kleren werden haar letterlijk van het lijf gerukt. Ronduit schokkend. Dit raakt me tot in mijn diepste vezel.’

Klacht ingediend

Bewakingscamera’s van de gevangenis registreerden de zware pesterij. Uit de beelden blijkt volgens Neirynck dat twee vrouwen het voortouw namen.

Een van hen was de ploegchef en werkt al enkele jaren in het gevangeniswezen.

Zowel die vrouw als het slachtoffer zijn lid van het ACV.

Pas toen de nachtploeg tegen een uur of tien ter plaatse kwam en de gepeste collega besmeurd en in haar ondergoed vond, werd er een eind gemaakt aan de pesterijen.

‘Die ploeg heeft daarna de directie verwittigd’, zegt Neirynck.

Sinds de feiten blijft het slachtoffer thuis met ziekteverlof.

Voorbije dinsdag heeft ze bij de lokale politie van de zone Brussel-Zuid een klacht ingediend wegens pesten op het werk.

Volgens Luc Neirynck gaat het daarin ook over ‘poging tot verkrachting’, maar dat kan de woordvoerster van de lokale politie niet bevestigen.

De klacht wordt nu verder onderzocht en zal daarna worden behandeld door het auditoraat van de arbeidsrechtbank.

Intern onderzoek

Het Directoraat-Generaal van de gevangenissen besiste om in afwachting van een tuchtrechtelijk onderzoek twee van de pesters weg te halen uit de gevangenis.

‘Uit het onderzoek zal nu moeten blijken welke andere maatregel we moeten nemen’, zegt woordvoerder Laurent Sempot.

Het gevangeniswezen heeft ook een intern onderzoek opgestart via een preventieadviseur. ‘Op basis daarvan zullen we beslissen of er structurele maatregelen nodig zijn om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.’

De vakbond suggereert dat de directie dit soort rituelen ‘gedoogt’, te lang heeft gewacht met maatregelen na dit incident, en dat ze de videobeelden eerst niet vrij wilde geven.

Interne maatregelen

‘De directeur heeft maandag meteen de feiten onderzocht en interne maatregelen genomen’, reageert Sempot. ‘Nog voor dat het ACV tussenkwam of de media op de hoogte waren. Is dat de attitude van een directie die de feiten wil minimaliseren? Als het incident helemaal heeft plaatsgevonden zoals dat er nu naar uitziet, dan is dat uiteraard compleet onaanvaardbaar. Wij zullen dit op gepaste manier aanpakken.’

Het ACV roept andere cipiers die gepest zouden zijn, op om naar buiten te komen met hun verhaal.

 

Bron: De Standaard