BRUSSEL - Cipiers zullen geen voorafgaande toestemming meer moeten vragen aan hun directeur om een gevangene naakt te fouilleren.

 

Tijdens contact met iemand van buiten de gevangenis of na intiem bezoek krijgt een gevangene al eens drugs of andere verboden middelen toegestopt die zijn bezoeker naar binnen heeft gesmokkeld. Om dat te kunnen controleren, moeten cipiers nu voor een naaktfouillering eerst de officiële toestemming hebben van de directeur van de gevangenis en moet de gevangene daar een schriftelijk bericht van krijgen.

Op initiatief van de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD), keurde de ministerraad gisteren een wetsvoorstel goed dat een einde maakt aan die administratieve rompslomp. Binnenkort zullen cipiers de gevangenen op standaardmomenten (bijvoorbeeld na bezoek of penitentiair verlof) naakt kunnen fouilleren zonder voorafgaande toestemming.

Nadien moet de directeur de gedetineerde wel een reden geven voor die fouillering.

Daarnaast kunnen weerspannige gedetineerden een zwaardere tuchtsanctie verwachten. Een (poging tot) gijzelneming zal worden bestraft met maximaal veertien dagen in een strafcel in plaats van negen nu. Een gsm bezitten wordt ook zwaarder bestraft.

De gedetineerde zal ook zelf de schade moeten betalen die hij aanricht.

Bron: De Standaard