BRUSSEL - Drie directeurs en drie cipiers van de gevangenis van Ittre moeten voor de rechtbank verschijnen omdat ze de beruchte gedetineerde ‘Farid le Fou' geboeid in de isoleercel stopten.

 

Er heerst alweer onrust bij de cipiers in de Belgische gevangenissen en zoals zo vaak in het verleden is het ook nu weer één gedetineerde die voor die onrust heeft gezorgd: de onvermijdelijke en onverbeterlijke Farid Bamouhammad (44), alias Farid le Fou.

De reden voor de woede van de cipiers is deze keer de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldigingsstelling (KI) om drie directeurs en drie cipiers van de gevangenis van Ittre te verwijzen naar de rechtbank. Ze worden beschuldigd van de ‘onmenselijke behandeling' van Bamouhammad.

Toen het nieuws gisteren bekend raakte in de krant Le Soir schakelden de cipiers in verschillende Franstalige gevangenissen meteen over op de minimumdienst. Dat komt erop neer dat in de gevangenissen geen enkele activiteit meer kon doorgaan.

De feiten gaan terug tot 2007 toen Bamouhammad overgeplaatst werd van de gevangenis van Andenne naar die van Namen. In Andenne waren de cipiers in opstand gekomen tegen zijn aanwezigheid. Bamouhammad werd op zes jaar tijd trouwens 34 keer overgeplaatst van gevangenis naar gevangenis omdat hij onhandelbaar was.

Dreigde cipier te doden

Bij zijn aankomst in de gevangenis van Namen eiste Bamouhammad volgens de cipiers meteen sigaretten. Toen hij die niet kreeg, zou hij agressief zijn geworden. Eén van de cipiers vloerde hem met een beenveeg en Bamouhammad werd meteen geboeid aan handen en voeten en in de isoleercel gestopt

Hij zou ook de volgende dagen gekneveld zijn gebleven. Volgens de cipiers en de directie gebeurde dat deels op vraag van Bamouhammad zelf die zou gezegd hebben: ‘ Laat ze maar aan want als u me de boeien uitdoet, maak ik een cipier af. Er zal veel over mij gesproken worden want ik ga er één dood doen.'

In zijn klacht beschreef Bamouhammad hoe het onmogelijk voor hem was om geboeid zijn behoefte te doen. Hij bekloeg er zich ook over dat hij door de cipiers geslagen zou zijn.

De raadkamer van Nijvel stelde in februari vorig jaar de drie cipiers en de directeurs buiten vervolging. Volgens de raadkamer had ‘Farid le Fou' de strenge behandeling door zijn eigen gedrag veroorzaakt.

Bamouhammad ging in beroep bij de KI. Ook daar was het openbaar ministerie van mening dat de cipiers en de directeurs niet vervolgd moesten worden. Maar de KI besliste nu toch om de zes door te verwijzen naar de rechtbank. ‘De rechter zal moeten beslissen of het bedreigend en beledigend gedrag van Bamouhammad,voldoende reden was om hem zo te behandelen als de zes gedaan hebben', aldus de KI.

Vakbondsman Michel Jacobs, federaal secretaris van de ACOD, blijft vierkant achter de zes cipiers en directieleden staan. ‘Iedereen die met Farid heeft gewerkt, weet tot wat hij in staat is. Op deze manier zal justitie ervoor zorgen dat de cipiers voortaan ieder contact met Farid Bamouhammad gaan weigeren.'

Laurent Sempot, woordvoerder van het bestuur van de strafinrichtingen, bevestigde gisteren dat geen enkele maatregel werd genomen tegen de drie directeurs en de drie cipiers van de gevangenis van Ittre. ‘Wat ons betreft genieten zij nog altijd het vermoeden van onschuld.'

Er is nog geen datum bepaald voor een proces.

 

Bron: De Standaard